Négy trend, ami átalakítja a mobilitást

A McKinsey elsőként arra kereste a választ, hogy a tőke miért szereti annyira a mobilitást. Arról van szó, hogy az elmúlt másfél évben a különböző, mobilitáshoz kapcsolódó startupok és vállalatok részvényei nagyobb mértékben emelkedtek bármilyen más iparág cégeihez képest, még a chipgyártók vagy a nagy technológiai vállalatok sem mutattak ekkora mértékű felívelést.

A tanulmány szerint hat oka van ennek: ami a legfontosabb, az új mobilitási megoldások az elektromobilitásra és egyáltalán a szokások megváltozására reflektálnak. Például a fuvarmegosztó szolgáltatások piaca 2030-ra a mai duplájára nőhet. Ezek a vállalatok jól használják a szoftvereket, ami szintén felívelő tendencia.

Kiemelik még az új mobilitási cégekkel kapcsolatban a tehetségek felszívását, a zöld irányvonalat, az ügyfélközpontúságot és egyáltalán a szolgáltatások lényegét, hogy új variációit kínálják a mobilitásnak.

Kína diktálja a jövőt

Amikor felmerül az a kérdés, hogy mitől népszerű annyira az elektromobilitás Kínában, akkor főleg az állami támogatásokban keressük a választ. Nyilván az is egy fontos szempont, ám a McKinsey rámutatott arra, hogy Kínában az elektromos autók egyben hálózatba kapcsolt járművek, melyek a jövő technológiáival vannak felszerelve.

Kínában rendkívül népszerű az arcfelismerő rendszer az autókban, aminek köszönhetően felhasználói élményt kapnak a sofőrök. Elég csak szóban jelezni, ha zenét akarnak hallgatni, az autó segítségével keresnek éttermeket, és még sorolhatnánk az ilyen kényelmi funkciókat. Ezek persze nincsenek az elektromos hajtáshoz kötve, ám az elektromos autókban mind megtalálható dolgokról van szó, amiért a kínaiak szívesen fizetnek.

Elektromobilitással a klímaváltozás ellen

A McKinsey becslése szerint 2025 és 2035 között eldől, hogy képes lesz-e a járműipar a személyautók kumulatív szén-dioxid-kibocsátását 45 gigatonna alatt tartani 2050-re. Amennyiben igen, úgy a globális felmelegedés mértéke 1,5 Celsius-fok alatt maradhat.

Ennek a célnak az elérésében kulcsfontosságú a karbonsemleges autók megjelenése, de a tisztán elektromos hajtás mellett nagy szerepe lesz a hibrideknek, illetve az olyan dízel és benzines autóknak, amik nagyon szigorú normák szerint készülnek, és károsanyag-kibocsátások alacsony. Emellett az autóval megtett kilométerek számának csökkentése is kívánatos cél, ahogyan a karbonsemleges ellátási láncok megalkotása is.

Új mobilitás, új elvárások

A negyedik meghatározó trend a mobilitási szokások átalakulása, és ezzel párhuzamosan az autógyártókkal, mobilitási megoldást kínáló piaci szereplőkkel szemben támasztott elvárások átalakulása.

Az autókban egyre több a szoftver, ezért egyre több informatikusra, digitális szakértőre van szüksége az autógyártóknak. Ezzel párhuzamosan viszont kevesebb dolgozót igényel egy elektromos autó összeszerelése, főleg a hagyományos kékgalléros munkavállalókból kell egyre kevesebb.

Forrás: autopro.hu

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.