NAV-figyelő 46. hét: ellenőrzési tapasztalatok

1. Nemzetközi személyszállítás és az áfa

A NAV összegyűjtötte az adóellenőrök által, a nemzetközi személyszállítási szolgáltatást végző adózók áfaellenőrzésekor feltárt leggyakoribb hibákat. Tekintettel arra, hogy a nemzetközi személyszállítás esetében a teljesítés helye az útvonal, amelyet ténylegesen megtesznek, ezért ennek megfelelően kell meghatározni a szolgáltatás teljesítési helyét.

A részletszabályokkal a NAV összefoglalójában ismerkedhetünk meg.

2. Akiről gyakran megfeledkeznek

A NAV ellenőrzési tapasztalatai szerint a környezetterhelési díj egy olyan adókötelezettség, amiről az adózók többsége nem gondolja, hogy abban érintett lenne, ennek következtében nem teljesítik a környezetterhelési díjjal kapcsolatos adókötelezettségeiket.

A NAV-hoz a levegőterhelési díjat, a vízterhelési díjat, valamint a vízjogi engedély alapján végzett tevékenységhez kapcsolódó talajterhelési díjat kell bevallani és befizetni.

Érdemes tehát körülnézni a házunk táján, hogy érintettek lehetünk-e ebben az adónemben.

A NAV-figyelőben a fentieken túl olvashat még az adószámlák összes lényeges tudnivalójáról, a decemberben elszámolható üzemanyagárakról, és arról, hol kattog az adótraffipax.

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.

NAV-figyelő 45. hét: regionális BEPS-találkozót szervezett az OECD

A BEPS megvalósítása mellett megvitatták a résztvevők megoldási javaslataikat a digitalizáció okozta kihívásokra. Az operatív ellenőrzés fókuszában a mobiltelefon- és játékkereskedők, valamint a ruha- , ékszer- és ajándékárusok kerültek.

NAV-figyelő 44. hét: itt a csoportos tao-bejelentkezés időszaka

Az elmúlt hét során a NAV honlapján szó volt a csoportos tao-alanyok adózásáról, az eSZJA portál eléréséről – ezen túl is számos hasznos információt tett közzé a NAV.

NAV-figyelő 43. hét: spórolhat a feltételes adóbírság-kedvezménnyel

Bemutatta a NAV, hogy hogyan működik a feltételes adóbírság-kedvezmény a gyakorlatban. Friss adótraffipax-információkat is közölt az adóhatóság.

NAV-figyelő 42. hét: felkészült a NAV a karácsonyi többletfeladatokra

Hasznos tanácsokat adott a NAV a külföldi weboldalakon rendelőknek. Kérjenek EORI-számot az Egyesült Királyság-beli kereskedelmi kapcsolatokkal rendelkezők – tanácsolják. Mindenszentekhez kapcsolódó operatív adóellenőrzések várhatók.

NAV-figyelő 41. hét: segít a NAV a BREXIT-felkészülésben

A frissített BREXIT-tájékoztatókon túl megjelent a növekedési adóhitelről szóló információs füzet. A közelgő nyilvános adózói fórumok és a Nemzeti Adókonzultáció is terítékre került.

NAV-figyelő 40. hét: gyakorlati kérdések a kiváról

Az elmúlt hét többségében a vámmal kapcsolatos információkról szólt, de megjelent az Adóvilág friss száma is, a kivával kapcsolatos gyakorlati kérdések mellett számos hasznos információval.

Hozzászólások lezárva.