Nagyon úgy tűnik, hogy az Amazon kinyírt egy női nevet

Az évezred eleje óta 2019-ben fordult elő először, hogy az Alexa nem volt az újszülötteknek adott száz legnépszerűbb női név között az Egyesült Államokban. Tavalyelőtt harmadával kevesebben választották ezt nevet a gyermeküknek, mint 2018-ban, a pár évvel korábbi csúcshoz képest pedig közel 70 százalékos volt a visszaesés.

Persze a nevek népszerűsége, ahogy itthon, a tengerentúlon is hullámzó, de az ilyen nagymértékű visszaesés mégsem általános. 2019-ben az Alexához mérhető bukást egyetlen név sem produkált a top 100-ban. A 15-20 százalékos csökkenés már nagyon soknak számít egy év alatt, a rangsorban pedig az Alexa 49 helyet bukott, miközben a második legrosszabbul teljesítő Arianna is csak huszonegyet.

Önmagában ez egyébként egy teljesen érdektelen folyamat, de ahogy a Statista erre felhívta a figyelmet, az Alexa név megítélésének változása elég furcsa egybeesést mutat az Amazon azonos nevű virtuális asszisztensének piacra dobásával.

Egészen pontosan az Amazon internetkapcsolattal és mesterséges intelligenciával felruházott okos személyi asszisztense az Echo nevet viseli, a hangvezérelt rendszere hallgat az Alexa névre. Tehát tulajdonképpen az Amazon okoshangszórója Alexa hangján kommunikál.

Az amerikai cég 2014-ben mutatta be az okoshangszóróját, de az értékesítés csak a második generáció piacra dobását követően, 2016-ban futott fel. Most már évi több tízmilliót adnak el belőle.

Az Alexa név népszerűsége pedig az Echo történetével párhuzamosan kezdett furcsa ingadozásba. 2010 és 2014 között nagyjából az ötvenedik és a hatvanadik hely között mozgott a legkedveltebb lánynevek sorában, az Amazon új termékének bevezetését követő évben azonban hirtelen rendkívül közkedvelt lett, és 2015-ben többen választották újszülött gyermeküknek, mint korábban bármikor. A következő években viszont, ahogy az Echo egyre jobban elterjedt, úgy lett egyre kevésbé kedvelt a szülők körében. Ez a folyamat tetőzött egyelőre 2019-ben.

Az amerikai trend egyébként nem teljesen egyedi, a korábbi évek tapasztalatai alapján hasonló a helyzet az Egyesült Királyságban is. Bár ott az Echo megjelenése előtt sem volt annyira népszerű az Alexa név, de az Amazon termékének bevezetése óta így is egyre kevesebben választják. Előfordult, hogy egyik évről a másikra több mint felével esett ez a szám.

Sőt, az Amazon Magyarországon is elvette a szülők kedvét attól, hogy Alexának nevezzék el kislányukat.

A név népszerűsége teljesen hasonlóan alakult, mint az Egyesült Államokban. A Belügyminisztérium adatbázisa szerint 2015-ben a 77. leggyakoribb választás volt, egy évvel később azonban már csak a 88., azóta pedig nem fért be az első százba. Ez a csúcshoz képest legalább 35 százalékos visszaesést jelent.

Adat Alexa amazon név Olvasson tovább a kategóriában

Hozzászólások lezárva.