Mutatjuk Kína 10 leggazdagabb emberét

1. Jack Ma: 38,2 milliárd dollár

Az Alibaba csoport alapítója, angoltanárként kezdte karrierjét, majd sok befuccsolt vállalkozása után az e-kereskedelemmel foglalkozó cége futott be. 2019 szeptemberében Ma lemondott a cég vezetéséről. Az Alibaba 2014-ben a New York-i tőzsde legnagyobb részvénykibocsátásával 25 milliárd dollárt szedett össze.

2. Ma Hueateng: 36 milliárd dollár

Ma Huateng az1998-ban alapított kínai Tencent Holdings vezérigazgatója. A Tencent birtokolja a kínai Facebookként ismert WeChat közösség portált, aminek több mint 1 milliárd felhasználója van. Jack Maval ellentétben, aki híres arról, hogy szeret előadni, Ma Huateng inkább a háttérbe húzódva irányítja a céget.

3. Hui Ka Yen 27,7 milliárd dollár

Hui Ka Yan a hongkongi Evergrande Group elnöke, ez Kína egyik legnagyobb ingatlanokkal foglalkozó cége. Hui 1996-ban alapította a céget és alacsony árú ingatlanokkal kezdte a kereskedést. 2009-ben vitte tőzsdére a több mint 280 városban 800 projekttel rendelkező vállalkozást.

4. Sun Piaoyang: 25,8 milliárd dollár

A negyedik leggazdagabb kínairól a Forbes is alig tudott információt összeszedni és nekünk se sikerült képet találni Piaoyang-ról. Sun a Jiangsu Hengrui gyógyszerészeti cég vezetője, ami Kína legnagyobb fertőzésellenes és tumor-gyógyító vállalata.

5. Yang Huiyan & családja 23,9 milliárd dollára

Sunhoz hasonló információhiány övezi Huiyant és családját. Yang 57%-ot birtokol a ingatlanfejlesztő Country Garden Holdings cégből, amit az apjától örökölt 2007-ben. Yang ezenkívül a Bright Scholar Education Holdings kínai oktatási társaság feje, ami a New York-i tőzsdére is lépett 2007-ben.

6. He Yiangjian 23,2 milliárd dollár

He Yiangjian kínai vállalkozó a Midea-csoportot a semmiből építette fel, ez a világ egyik legnagyobb háztartásicikk-gyártó cége. Az 1968-ban alapított vállalat mára 150 ezer embert foglalkoztat. He Yiangjian 2012-ben lemondott a vállalatvezetői pozíciójáról.

7. Colin Zheng Huang 21,2 milliárd dollár

Huan Zheng Kína egyik legnagyobb e-kereskedelemmel foglalkozó oldalának, a Pinduoduo vállalatnak a vezérigazgatója. 2018-ban csak 1,6 milliárd dollárt szedett össze az amerikai tőzsdepiacra lépésével, mivel a vállalatot sok kritika érte, hogy hamis termékeket árul. Ezenkívül más vállalatokat is alapított, mint az online-játékokkal foglalkozó Xinyoudit vagy a hasonlóan e-kereskedelemmel foglalkozó Ouku.com-ot.

8. William Lei Ding 17,2 milliárd dollár

Willam a Netease vezérigazgatója, ami a világ egyik legnagyobb online- és mobiljáték gyártó cége. A Netease a Mojang üzleti partnere, ami a Microsoft és a Blizzard kínai megfelelője. Lei Ding volt 2003-ban Kína leggazdagabb embere és az első internet- és játékiparból meggazdagodott milliárdos.

9. Qin Yinglin & családja 16,6 milliárd dollár

Qin Yinglin a Muyuan Foodstuff elnöke, aki abból építette fel a vagyonát, hogy az ország legnagyobb sertéstenyésztő cégét üzemeltette a világ a legnagyobb sertéspiacán. 

10. Zhang Yiming 16,2 milliárd dollár

Zhang Yiming a Bejing ByteDance elnöke, ami Kína egyik legnagyobb médiatartalom szolgáltató platformja. Zhanggal már 2013-ban is találkozhattak a Forbes olvasói a 30-an 30 alatt listájukon, mint feltörekvő sikeres üzletember.

Forrás: portfolio.hu

Hozzászólások lezárva.