Munkavégzés nyugdíj mellett: így változnak a szabályok

A nyugdíjbiztosítással összefüggő 2020. évben várható változások alapvetően a 2020. július 1-jétől hatályba lépő új társadalombiztosítási törvény (T/8021. számú törvényjavaslat, továbbiakban Tbj. mód) következnek és elsősorban azokat a nyugdíjasokat érintik, akik ellátásuk mellett keresőtevékenységet folytatnak.

A jövő év júliusától az új Tbj. 4. § 11. pontja értelmében az összes keresőtevékenységet végző sajátjogú nyugdíjas kiegészítő tevékenységet folytatónak minősül majd, azzal, hogy az egyéni és társas vállalkozó abban az esetben is, ha özvegyi nyugdíjasként a reá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt elérte.

Az új Tbj. 6. §-a értelmében pedig nem terjed majd ki a biztosítás a kiegészítő tevékenységűnek minősülőkre. Ebből következően a sajátjogú nyugdíjas személyek – függetlenül attól, hogy milyen jogviszonyban állnak – nem minősülnek biztosítottnak és nem terheli őket egyéni járulékfizetési kötelezettség 2020. július 1-jétől. (Az egyéni járulékokat az említett időponttól társadalombiztosítási járuléknak nevezzük!)

Ebből viszont egyenesen következik, hogy 2020. július 1-jétől okafogyottá válik a társadalombiztosítási nyugellátásáról szóló 1997. évi LXXXI. (Tny.) törvény 22/A szakasza, illetve 83/B szakasza, amelyek ennek megfelelően ettől a naptól hatályukat is veszítik. Ezzel megszűnik a 0,5 százalékos nyugdíjnövelés intézménye, illetve a korhatárt be nem töltött nyugdíjasok kereseti korlátja.

A 2020. január 1-jétől június 30-áig terjedő időszakban szerzett jövedelem alapján azonban az ebben érintettek számára továbbra is fennáll a kereseti korlát, és a hivatalból megállapításra kerül a félszázalékos nyugdíjnövelés 2021-ben.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megtudja, hogy milyen módosításokra készülhetnek az ekhózó nyugdíjasok, továbbá a nyugdíj előtt állók!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A 2020-as változásokról szóló írásainkat itt találja!

Előfizetési csomagajánlataink:

Hozzászólások lezárva.