Moszkva bevédte a mianmari puccsistákat

Húsvéti akció a Portfolio-nál!
Új akciónk keretében a március 31. és április 9. között vásárolt éves SIGNATURE előfizetéseket most 40%-os kedvezménnyel, 18.000 forintért lehet megvásárolni. Így lényegesen kedvezőbb áron juthatsz hozzá a legfrissebb hírekhez, a legfontosabb elemzésekhez és az exkluzív tartalmakhoz. Ráadásul még a minőségi gazdasági tartalomgyártást is támogathatod. További részletek ide kattintva.

“A jelenlegi mianmari helyzettel összefüggésben a fenyegetőzések és a nyomásgyakorlás politikája, így a szankciós eszköztár alkalmazása a jelenlegi mianmari hatóságokkal szemben nem vezet célra és rendkívül veszélyes” – közölte a tárca sajtószolgálata.

A minisztérium szerint “lényegét tekintve az ilyen irányvonal hozzájárul a felek összeugrasztásához, és végső soron a totális polgárháború felé sodorja a mianmariakat”. Oroszország ezért “következetesen ellenzi az egyoldalú szankciók alkalmazását az egyes országok által az ENSZ Biztonsági Tanácsát (BT) megkerülve” – tette hozzá a tárca. “Meggyőződésünk szerint az ilyen önkényes, kényszerítő intézkedések a kívánttal ellentétes hatást váltanak ki, és destabilizáló hatással bírnak a nemzetközi kapcsolatrendszerre” – fogalmazott a minisztérium.

A tárca szerint Oroszország elemzi a mianmari eseményeket, és a jelenlegi hatóságokkal való együttműködés folytonosságának szavatolását tervezi, köztük a katonai szférában. A minisztérium szerint Moszkvában “figyelmesen nyomon követik és elemzik a jelenlegi mianmari eseményeket”, és a jövőben figyelembe veszik őket akkor, amikor majd meghatározzák, melyek a legmegfelelőbb utak a mianmari hatóságokkal való együttműködéshez.

A Kreml mindazonáltal aggodalmának adott hangot a civil halálesetek növekvő száma miatt. Eddig legalább 564 ember vesztette életét a biztonsági erők fellépése nyomán a tüntetések során.

Mianmarban rendszeresek a tüntetések azóta, hogy a hadsereg február 1-jén átvette a hatalmat és őrizetbe vette Vin Mjint államfőt, Aung Szan Szú Kjí államtanácsost, az ország akkori de facto vezetőjét, valamint a kormányzó Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) több magas rangú tisztségviselőjét.

Címlapkép: Getty Images

Forrás: portfolio.hu

Hozzászólások lezárva.