Mostantól minden új Volvo maximum 180 km/h-val megy – hvg.hu

Meglépték a svédek, amit már egy ideje beígértek.

A Volvo Cars tavalyi ígéretével összhangban mostantól minden új Volvo gépkocsi végsebességét 180 km/órában korlátozzák – közölte a svéd autógyártó. 

A korlátozás minden olyan új autót érint, amit idén a 22. hét után gyártottak – mondta el a márka magyarországi importőre a hvg.hu-nak. Hozzátette: mivel jó néhány országban használnak a hatóságok Volvókat, ezekben az autókban nem feltétlenül történik meg a sebességkorlátozás.

A cég célkitűzés az, hogy teljes mértékben kiküszöbölje a súlyos vagy halálos sérüléssel járó közlekedési baleseteket, amihez, úgy vélik, ez az egyik fontos lépcsőfok.

A sebességkorlátozáson túl mostantól minden Volvo gépkocsi esetében alapfelszerelés lesz az a Care Key indítókulcs, amellyel a Volvo gépkocsik tulajdonosai tovább korlátozhatják a jármű végsebességét, mielőtt például családtagjaiknak vagy fiatalabb, tapasztalatlanabb sofőröknek adják kölcsön az autót.

Malin Ekholm, a Volvo Cars biztonsági központjának alelnöke azt mondja, a végsebesség korlátozása már annak első beharangozásakor ellentmondásos reakciókat váltott ki. Voltak, akik egyenesen megkérdőjelezték, hogy az autógyártóknak jogában áll-e a rendelkezésre álló technológiákat ilyen célra felhasználniuk.

A Volvo szerint a gyorshajtást az teszi veszélyessé, hogy bizonyos sebesség felett még a fedélzeti biztonsági technológiák és az intelligens infrastruktúra sem képes arra, hogy baleset esetén megakadályozza a súlyos vagy halálos sérüléseket.

A legtöbb országban ezért vezettek be sebességkorlátozásokat. Ennek ellenére a sebesség túllépése általános jelenség, és a mai napig a halálos kimenetelű közlekedési balesetek egyik leggyakoribb oka.

A Volvo folyamatosan bevezetésre kerülő komplex közlekedésbiztonsági rendszerének célja, hogy a jármű képes legyen az előírt sebességhatárok automatikus betartására is, sőt a relatív gyorshajtást is kezeli majd, vagyis ha esős idő van, vagy más, olyan időjárási körülmény, ami miatt csökkenteni kell a sebességet, ezt is képes megtenni az autó. A hírek szerint a kocsikban még olyan rendszer is felbukkan majd, ami jól detektálja, ha valaki alkoholos vagy drogos befolyás alatt vezetné a járművet.

A Volvo kamerái folyamatosan figyelik a sofőrt, és ha például a szemhéja nem úgy áll, ahogy a minták alapján lennie kellene, vagy nem tartja a kezét stabilan a kormánykeréken, az autó lelassít, és figyelmezteti a vezetőt. A kocsi ilyenkor rá is kérdez a sofőrnél, hogy minden rendben van-e. Ha nincs megfelelő válaszreakció, az ismételt figyelmeztetések után az autó korlátozza a sebességét, a Volvo On Call működésbe lép, majd végső megoldásként az autót biztonságosan leparkolja a rendszer.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Forrás: google

Hozzászólások lezárva.