Mivel várják majd újra az utasokat Ferihegyen?

Egy sereg eszközzel és a nemzetközi gyakorlatban már ismert megoldásokkal készül a Budapest Airport (BA) arra az időre, amikor majd ismét nagyságrendekkel több utas fordul meg Ferihegyen. Ez még nagyon messze van, pótlólagos informatikai beruházás viszont valószínűleg nem kell majd a járványügyi ellenőrzéshez, bár erre nem adott egyértelmű választ a cég.

<!–

<!– Piacesprofit_468/500×60/200_cikk_normal_content_1

activateBanner(‘Piacesprofit_cikk_normal_content_1’);

–>

A cikk eredetileg laptársunk, az Mfor.hu oldalán jelent meg.

Egyre biztosabb, hogy az oltásigazolvány, egyfajta vakcinaútlevél váltja fel a tesztigazolásokat a nemzetközi közlekedésben, így a légiforgalomban is. A kormány egyelőre csak homályos ígéreteket tett arra, hogy ez lehet a megoldás, illetve ha létrejön a nemzetközi megállapodás erről, akkor azt Magyarország is betartja.

Megkérdeztük a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret üzemeltető Budapest Airporttól, hogy milyen eszközökkel (például digitális leolvasó) fogják gyorsítani ezen újfajta okmányok hitelesítését a minél gyorsabb áthaladás érdekében. Pontos választ nem kaptunk, csak azt, hogy „ha a hatóságok új fejlesztéseket követelnek meg, akkor a cég eleget tesz ennek”.

Az oltási igazolványok összehangolása a BA szerint a légitársaságok feladata, amennyiben erről döntés születik. A BA hangsúlyozta: már hónapokkal korábban megkezdte a felkészülést annak érdekében, hogy a hatóságok és az egyes országok kormányzata által hozott szabályozásokat a lehető leghamarabb érvényesíteni tudja a repülőtéren, valamint a légitársaságokat és földi kiszolgáló partnereket támogassa a szükséges helyszínnel, digitális infrastruktúrával. Utóbbi mibenlétére azonban nem kaptunk választ.

Folyamatos a fertőtlenítés

Egyelőre csak lézengenek az utasok Ferihegyen, az előző évekhez képest havi pár tízezren repültek tavaly év végén és a január sem kivétel ez alól. A felkészülés ugyanakkor folyamatos a nagyobb tömegek megjelenésére, a Budapest Airport több óvintézkedést is hozott.

Rendszeres a fertőtlenítő takarítás, a 1,5 méteres távolság betartatása érdekében padlómatricákat, a tranzitterületen minden második ülésére pedig tiltómatricákat helyeztek ki. Ahol szükséges, koordinálják a sorbanállást.(!) A személyzet számára kötelező a maszk viselése, és ahol ez megoldható volt, térelválasztó plexit telepítettek a személyzet és az utasok közé. Rendszeresen fertőtlenített szellőztetőrendszer gondoskodik a megfelelő légcseréről. A terminálok minden pontján automata kézfertőtlenítőket helyeztek ki, és automata poggyászfeladó és utasfelvételi kioszkok működnek. A mosdók kapacitása közel 75 százalékkal nőtt, és 11 új ivókút is várja az utazókat.

Hozzászólások lezárva.