Mitől adóparadicsom egy ország? Az EP változtatna a besoroláson

Meg kell változtatni az adóparadicsomok uniós listájának jelenleg „zavaros és hatástalan” összeállítási módszerét, illetve bővíteni kell azon kritériumok körét, amelyek alapján egy ország adórendszerének tisztességes volta megítélhető – szögezték le az Európai Parlament képviselői brüsszeli plenáris ülésükön elfogadott állásfoglalásukban csütörtökön.

Az 587 szavazattal, 50 ellenszavazat és 46 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalás szerint nem lenne szabad olyan országokat eltávolítani a feketelistáról, amelyek csak jelképesen változtatják meg adózási rendszerüket, a nulla százalékos adókulcs megléte pedig automatikus helyet kellene, hogy jelentsen az uniós feketelistán.

A képviselők véleménye szerint szigorúbb kritériumokat kellene bevezetni annak érdekében, hogy több ország az adóparadicsom kategóriájába kerüljön, és hogy nehezebb legyen lekerülni onnan. Kiemelték, hogy az uniós tagállamok esetében is meg kellene vizsgálni, hogy nem mutatnak-e adóparadicsomra emlékeztető jegyeket. Az így működő uniós tagállamokat pedig adóparadicsomnak kellene tekinteni – szögezték le.

Győri Enikő fideszes európai parlamenti képviselő az MTI-hez eljuttatott közleményében hangsúlyozta, hogy az adóparadicsomok uniós jegyzékének reformjáról szóló állásfoglalási indítvány megszavazásával „az európai baloldal hadat üzent az adócsökkentésnek”. Véleménye szerint ugyanis baloldali nyomásra az EU azzal akar „tévesen” példát mutatni az adóparadicsomok uniós listáján szereplő, kisméretű tengerentúli államoknak, hogy saját tagállamai közül is megbélyegez olyan országokat, ahol az utóbbi időben a gazdasági versenyképesség megőrzése céljából adót csökkentettek.

Előfizetési csomagajánlataink:

Hozzászólások lezárva.