Mit tehetnek a beoltottak az amerikai járványügyi hatóság szerint?

Az Egyesült Államokban a második dózissal is beoltottak száma meghaladta a 30 milliót, és a járványügyi hatóság (CDC) elérkezettnek látta az időt arra, hogy frissítse az útmutatásait. Az új szabályok abból a szempontból érdekesek, hogy jól mutatják, mire lehet számítani abban az időszakban, amikor a járványnak még messze nincs vége, de a népesség egy jelentősebb része már elvileg védett a fertőzés ellen.

Ahogy például a Technology Review is írja, a CDC útmutatásának három fontos pontja van.

  1. Ha beltérben csak olyanok vannak együtt, akik legalább két hete megkapták a második oltásukat is (illetve a Johnson & Johnson vakcina esetében az elsőt), akkor nekik nem kell maszkot viselniük, és nem is kell több méteres távolságot tartaniuk egymástól. Ez tűnik pillanatnyilag a legnagyobb könnyítésnek. A CDC ugyanakkor továbbra sem javasolja a nagyobb létszámú összejöveteleket, ám sajnos azt nem részletezi, hogy ezt körülbelül hány főtől számítja.
  2. Közterületen a beoltottaknak is maszkot kell viselniük és távolságot kell tartaniuk másoktól. Ennek az az oka, hogy egyelőre nem lehetünk biztosak benne, hogy a beoltott személy nem terjeszti a vírust (miközben maga súlyosan nem betegszik meg), és közterületen, áruházakban vagy tömegközlekedési eszközökön akár tudtán kívül is megfertőzhet olyanokat, akik nincsenek még beoltva.
  3. Ha csak egyetlen másik háztartás tagjaival találkozik a beoltott, akár beltérben, akkor nem kell maszkot viselnie, de érdemes nagyon óvatosnak lennie a nem beoltottak egészségügyi kockázatait figyelembe véve.

Továbbra sem tudjuk, hogy egy beoltott milyen mértékben tudja továbbadni a fertőzést, egyelőre csak valószínűsíthető, hogy sokkal kevésbé, mintha nem lenne beoltva.

A beoltottaknak azért javasolják, hogy tartsanak be minden óvintézkedést, mert bár az oltás nagy valószínűséggel megvédi őket a betegség súlyos lefolyásától, arra továbbra is kevés adat van, hogy ha megfertőződnek, akkor milyen hosszú távú hatásokkal kell számolni. Hiába van beoltva tehát valaki, továbbra is az a legbiztosabb, ha megpróbálja elkerülni a fertőzést.

Élet Világ Amerika beoltott CDC járvány koronavírus oltás Olvasson tovább a kategóriában

Hozzászólások lezárva.