Mit neki a járvány? Dübörög a lakáspiac

Sokan élnek a családok otthonteremtését elősegítő kormányzati kedvezményekkel, amelyek nagyban hozzájárulnak a piac visszapattanásához: az Otthon Centrum legfrissebb összegzése szerint január első két hetének aktivítási mutatója másfélszer magasabb volt a tavalyi év első két hetében mértnél, pedig akkor még híre sem volt a járványnak. Mivel a kizárólagos megbízások száma is harmadával emelkedett, ezért a nehézségek ellenére is erős tavaszra számíthat az ingatlanpiac.

<!–

<!– Piacesprofit_468/500×60/200_cikk_normal_content_1

activateBanner(‘Piacesprofit_cikk_normal_content_1’);

–>

Már a tavaly bejelentett kormányzati intézkedések is fokozódó érdeklődést generáltak az őszi ingatlanpiacon, de akkor még sokan kivártak, mert tudható volt, hogy január 1-től a korábbinál is bőkezűbb támogatások segítik a családok otthonteremtését.

A növekvő bizalom jele, hogy az Otthon Centrum piaci aktivitási mutatója szerint idén január első két hetében 2019 azonos időszakához képest másfélszeres, a tavalyi év átlagához képest majdnem kétszeres emelkedés volt a telefonos érdeklődések számában. Ennek tudható be, hogy az Otthon Centrum tanácsadói az előző évekhez képest 20-45 százalékkal több ingatlan bejáráson vettek részt a leendő vevőkkel, míg az értékesítési megbízások az előző két év értékéhez képest harmadával emelkedtek.

depositphotos.com

depositphotos.com

A vevők oldaláról még jelentősebb érdeklődést tapasztalt a hálózat, majdnem 60 százalékkal többen jelentkeztek telefonon. Az újonnan regisztrált ügyfelek száma pedig 70 százalékkal haladja meg az előző évit, az új keresési igényekből pedig 86 százalékkal többet rögzítettek a tanácsadók idén, mint egy évvel korábban. „A járvány első hullámában megedződött ingatlanpiaci szereplőket már nem lepte meg a második hullám, az eladók, a vevők és az ingatlanközvetítő szakma is jóval felkészültebben, járványkompatibilis protokollok és technológiai megoldások mentén tudott keresni és kínálni, valamint üzletet kötni” – sorolta a legfontosabb változásokat Soóki-Tóth Gábor, az Otthon Centrum elemzési vezetője. Elmondta, a 2020-as és a 2019-es év első két hetéhez képest a vevőjelöltek harmadával több ingatlanbejáráson vettek részt, ami azért nagyon figyelemreméltó emelkedés, mert a tavalyi január még teljesen pandémia-mentes volt. A januári félidős adatok alapján idén lényegesen több tranzakció került végső tárgyalási fázisba, mert a vételi ajánlatok száma is bőven a tavalyi érték duplája volt. „Ez is mutatja, hogy a piac alkalmazkodott a megváltozott helyzethez” – összegezte a jelenlegi állapotot az elemzési vezető, aki azért emlékeztetett arra: az érezhetően és kimutathatóan növekvő érdeklődés nem jár automatikusan a tranzakciószám emelkedésével, mert nem minden telefonálóból vagy személyes érdeklődőből lesz vevő, azonban jól mutatja, merre tart a piac.

Hozzászólások lezárva.