Mit kell tenni, hogy érvényes maradjon a TAJ-szám? A NAV válaszol

Hat hónap tartozás után érvénytelenné válik a szám.

<!–

<!– Piacesprofit_468/500×60/200_cikk_normal_content_1

activateBanner(‘Piacesprofit_cikk_normal_content_1’);

–>

Havonta 8 ezer forint (napi 270 forint) egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie annak,

  • akinek nincs egészségbiztosítása például azért, mert nincs munkaviszonya és
  • egészségügyi szolgáltatásra más okból sem jogosult. Jogosult például az, akinek tanulói, hallgatói jogviszonya van, gyermekgondozási ellátást kap vagy nyugdíjas – emlékeztet az adóhatóság összefoglalójában.

Mint írják, az egészségügyi szolgáltatási járulék megfizetésével az egészségbiztosítás egészségügyi szolgáltatásaira lehet jogosultságot szerezni. Akinek van teendője, mert az adatok szerint nincs egészségbiztosítása, azt a NAV tájékoztatja a kötelező járulékfizetés kezdetéről és a fizetendő összegről. Arról, hogy valaki biztosított-e, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) honlapján, ügyfélkapus bejelentkezést követően kérdezheti le adatait.

A NAV ezen kívül havonta értesíti azokat, akiknek tartozásuk van, és időben felhívja a figyelmet a befizetésre. A NAV azért értesíti ügyfeleit a befizetések elmaradásáról, hogy senki ne kerüljön abba a helyzetbe, hogy a tartozás miatt az állami egészségügyi ellátásért fizetnie kelljen. Ezek a levelek ügyfeleink elektronikus tárhelyére, illetve postai címére érkeznek. Az ügyfélkaput rendszeresen meg kell nézni a fontos és hivatalos levelek eléréséhez.

Miért fontos a rendszeres járulékfizetés?

Érvénytelen lesz a szám, ha a 2020. július 1-je óta felhalmozott járuléktartozás több, mint a járulék hathavi összege. Ez idén 48 ezer forint.

Mit tehet, ha nem tudja befizetni a havi 8 ezer forintot?

Egészségügyi szolgáltatásra szociális rászorultság alapján is jogosult lehet az, akinek alacsony a jövedelme. Ezt, a rászoruló kérésére a lakóhelye szerinti járási, illetve fővárosi kerületi kormányhivatal állapítja meg. Tehát a szociális rászorultságról a kormányhivatal dönt és a jogosultságról hatósági bizonyítványt ad ki. Ha tehát valaki szociális okok miatt nem tudja befizetni a havi 8 ezer (illetve napi 270) forintot, keresse fel lakóhelyén a Kormányablakot vagy a helyi kormányhivatal honlapját.

A NAV-nak részletekben is fizethet

Ha valaki méltányolható okok miatt nem tudja határidőre befizetni a járulékot, fizetési kedvezményt, azaz részletfizetést, fizetési halasztást, a kötelezettség mérséklését vagy elengedését kérheti a NAV-tól. Automatikus és pótlékmentes részletfizetés is kérhető. A kedvezményhez kérelmet kell benyújtani.

A kérelem alapján a NAV

Hozzászólások lezárva.