Minden tizedik emberét elküldi a Heineken

Nyolcezer fős leépítést jelentett be a Heineken, vagyis majdnem minden tizedik emberét elküldi a sörgyár, többeket az amszterdami központjából. Dolf van den Brink vezérigazgató a koronajárvány miatt durván visszaesett forgalommal magyarázta a lépést, mint mondta, „2020 nem várt szakadást” hozott az üzletmenetben.

A bárok és sörözők világszerte bezártak, bizonyos országokban – például Dél-Afrikában – átmeneti alkoholtilalmat is bevezettek, amit a jelek szerint a világ második legnagyobb sörgyártója sem tud észrevétlenül kigazdálkodni. A Heineken Európában piacvezető, a Tiger és Sol márkákat is birtokolja, ezekkel együtt ők adják el a legtöbb sört a kontinensen.

A társaság már októberben jelezte, hogy „átstrukturálásra” készül, ami a gyakorlatban tipikusan költségcsökkentés és elbocsátásokat jelent, ám ennek mértékét és időzítését akkor még nem közölték. A munkavállalókkal történő egyeztetések mostanra fejeződtek be, és ennek eredménye a közel 10 százalékos leépítés.

A BBC idézi Van den Brinket, aki tavaly júniusban vette át nagyfőnöki pozíciót: „örömteli, hogy a fejlettebb országokban már megkezdődtek a tömeges oltások, de globális cég vagyunk, csak akkor térünk vissza a normális kerékvágásba, ha a világ teljes lakossága be van oltva megfelelő arányban”. A Heineken két legnagyobb piaca, Brazília és Mexikó például még nagyon súlyosan fertőzött.

A leépítésekkel párhuzamosan a Heineken 109 millió eurós adózás utáni veszteségről számolt be a 2020-as évre, szemben a 2019-es 1,15 milliárd eurós nyereséggel. A söreladások Európában, Mexikóban, Dél-Afrikában és Indonéziában is csökkentek.

A tervek szerint most 2023-ig bezárólag 2 milliárd eurót szeretnének megtakarítani, csak az elbocsátások révén 350 millióval lesz kevesebb a kiadásuk. 2021 végére most úgy számolnak, hogy az árbevétel és az eredmény is a 2019-es szint alatt lesz, de 2022-ig a piac lassú visszaépülésére, a bárok és vendéglátóhelyek fokozatos nyitására készülnek.

A magyar gyárban 486-an dolgoznak

A társaság magyarország érdekeltségénél egyelőre nem terveznek elbocsátást. Mint hivatalos tájékoztatásukban írták: „Az anyacég által tegnap bejelentett intézkedések, a magyar leányvállalatot nem kötelezik leépítésekre. A Heineken elkötelezettsége töretlen magyar munkavállalói, beszállítói és fogyasztói iránt”.

A Heineken Hungária Zrt. 2020-as adatait még nem ismerjük, de a soproni székhelyű sörgyár 2019-ben kifejezetten jó évet zárt: 64 milliárd forintos árbevétel mellett 4 milliárdos nyereséget termelt. A Bisnode céginformációs szolgáltató adatai szerint jelenleg 486-an dolgoznak a társaságnál.

Hozzászólások lezárva.