Minden idők legaktívabb évét zárta az EXIM

Jól vizsgázott az export 2020-ban is az EXIM elnök-vezérigazgatója szerint, a feldolgozóipar vagy a szolgáltató szektor külpiacokat kiszolgáló szegmense gyorsan épül vissza. Az EXIM is változtatott az üzleti tervein, és úgy látják, hogy sok vállalkozás is sikeresen gondolta újra működését. Az EXIM évösszegzését, valamint jövőbeli terveit osztotta meg a hallgatókkal Jákli Gergely, az EXIM elnök-vezérigazgatója A Nap Vendége című műsorban.

Az EXIM üzleti terveit is felülírta a járványhelyzet, a Külgazdasági- és Külügyminisztérium háttérintézményeként három új programot indítottak el tavasszal. A Kárenyhítő Hitel-, Hitelfedezeti és Hitelbiztosítási programok célja, hogy – a törlesztési moratórium mellett – segítsék az exportpiaci szereplők likviditását és stabilizálását a megváltozott világkereskedelmi helyzetben is.

Arról, hogy hogyan zárult a tavalyi év, és milyen eredményeket produkáltak a programok, beszéljenek a számok. Mint Jákli Gergely elmondta, az EXIM több mint 1100 milliárdos teljes hitelállománnyal zárta a tavalyi évet, amelyből 467 milliárdnyi az új hitelfolyósítás. A biztosítói állomány is meghaladta a 400 milliárdot, így 2020 az EXIM eddigi, 26 éves működésének legaktívabb éve volt.

Az elnök-vezérigazgató kiemelte, hogy teljesítményük szempontjából legalább ennyire fontos, hogy megváltozott munkakörülmények között és egy megváltozott világban voltak képesek hatékonyan és gyorsan integrálni az eddig felhalmozott exportfinanszírozási tudást és tapasztalatot a Kárenyhítő Hitelprogramba. A program sikerét mi sem mutatja jobban, mint, hogy az említett 467 milliárdnyi új hitelből 350 milliárdot július után, ezen program keretében folyósítottak. A Kárenyhítő Hitel egy szintetizált termék, amely mindenkinek segítséget nyújthat, aki az exportlánc tagja, függetlenül attól, hogy exportőr vagy beszállító, új beruházást szeretne megvalósítani, vagy likviditásához van szüksége forgóeszközhitelre – foglalta össze az EXIM vezetője. A program nagy előnye, hogy kiszolgálja a teljes vertikumot a mikrovállalkozásoktól a nagyvállaltokig és – emellett – alacsony, fix kamatszinttel párosul. Az Európai Unió átmenetileg módosított állami támogatási szabályrendszerét aknázza ki, amelynek újbóli meghosszabbításáról – mint Jákli Gergely elmondta – a napokban született döntés: 2021 év végéig biztosan maradnak a Kárenyhítő finanszírozási, biztosítási termékek.

Az export jól vizsgázott válságból

2020 a gazdasági recesszió éve volt, de az export arányaiban nem változott jelentősen. A feldolgozóipar vagy a szolgáltató szektor külpiacokat kiszolgáló szegmense gyorsan épül vissza. Emellett diverzifikáltabb lett a nemzetközi kereskedelem kapcsolatrendszere – jelentette ki Jákli Gergely, aki szerint a beszállítói láncok újrarendeződése történt és történik, ami azoknak, akik részt vesznek benne, előnyösebb értékesítést is lehetővé tehet. Akiknél a működési modell le tudta követni a megváltozott helyzet kritériumait, sok esetben új vevőket is találtak.

A teljes beszélgetés az EXIM elnök-vezérigazgatójával itt hallgatható meg.

Hozzászólások lezárva.