Milyen hitelre lehetünk jogosultak akkor, ha minimálbérre vagyunk bejelentve?

Amikor hitelfelvételről van szó, akkor a jövedelmünk nagyban befolyásolja, hogy mekkora összeget vehetünk fel, és hogy milyen hitelre lehetünk jogosultak egyáltalán. Amennyiben minimálbérre vagyunk bejelentve, akkor szűkösebbek a lehetőségeink, ám a tévhitekkel ellentétben, ekkor is van lehetőségünk hitel felvenni. Persze több 10 milliós összegekben nem igazán gondolkodhatunk, kivéve, ha fedezetet, illetve adóstársat is bevonunk a hitelügyletbe. De lássuk, mik a lehetőségeink, ha egyedül szeretnénk hitel felvenni, és minimálbért keresünk.

A hitelfelvételnek vannak alapvető feltételei, amelyeknek meg kell felelnünk, és ezek közül csak az egyik a megfelelő anyagi háttér és kereset. A nagykorúság sok hitel esetében alapfeltétel, de akadnak hitelek, ahol 20-21 év az elvárt életkor a hitelfelvevő személyét tekintve. Emellett az is elvárás szinte minden hitelnél, hogy a hitelfelvevő nem szerepeljen negatív adósként a KHR listán, vagyis negatív BAR listások akkor sem vehetnek fel hitelt, ha magas keresettel rendelkeznek, és minden más feltételnek is megfelelnek.

Mennyi most a minimálbér?

Az állandó munkaviszony és a havi fix kereset megléte is alapfeltétel. Egyes hitelek esetében elegendő a minimálbér is. A penzkalauz.hu már tavaly decemberbe foglalkozott a témával, és megpróbálta előre jelezni, hogy mekkora emelkedés várható a minimálbér tekintetében. Jelenleg a minimálbér összege havi 167 400 Ft, ez az összeg vonatkozik az egyéni vállalkozók minimálbérére és a társas vállalkozók minimálbérére is. Nem elhanyagolható tényező, hogy ez bruttó összeg, vagyis a nettó bér ennél kevesebbe, 111 321 Ft.

A legalább középfokú iskolai végzettséget/szakképzettséget igénylő munkakörben foglalkoztatott munkavállaló garantált bérminimuma ennél egy kicsit magasabb, havi bruttó 219 000 Ft. A bankok a hiteligénylés során figyelembe veszik a kereset összegét, hiszen törvényileg határozott, hogy mekkora százalékban terhelhető meg egy kereset a hiteltörlesztő részletével. Tehát a jövedelemarányos törlesztési mutatóra vonatkozó szabály értelmében a kereset maximum 50 %-a lehet egy személyi kölcsön havi törlesztő tőrészlete.

Mekkora összegű és milyen fajta hitelekben gondolkodhatunk?

Mivel a minimálbér nettó összege 111 321 Ft, ennek értelmében a havi törlesztő részlet nem lehet több mint 55 659 Ft. Ehhez az összeghatárhoz többféle lehetőség is a rendelkezésünkre áll, de leginkább személyi hitelekben érdemes gondolkodnunk. Két év alatti futamidő esetén is felvehető 1 millió forint, ám ha hosszabb, 8 év körüli határidőben gondolkodunk, akkor akár 3 millió forint körüli hitelösszeget is felvehetünk, természetesen ehhez a többi feltételt is teljesítenünk kell.

Mivel a garantált bérminimum magasabb, így nagyobb hitelösszegben is gondolkodhatunk. Ebbe az esetben a maximális törlesztő részlet 72 816 Ft lehet, ami egy 8 év feletti futamidő esetén akár 4,5 millió Ft hitel felvételére is alkalmassá tehet minket. Rövidebb, két év alatti futamidő esetén is akár 1,5 millió Ft hitellel is számolhatunk.

Hozzászólások lezárva.