Milliárdos trónkövetelők: akik a bitcoinnal harcba szállnak

A kriptopénzek világát bemutató sorozatunk előző részében áttekintettük a terület legfontosabb fogalmait, beszéltünk már arról, mik a kriptopénzek, hogy működik a blokklánc, a technológia, aminek forradalmi jelentőséget tulajdonítanak a gazdaság számos területén. Szóba került az is, mit érdemes tudnunk a legismertebb kriptopénzről, a bitcoinról, most pedig bemutatjuk a legfontosabb követőit, a vezető altcoinokat.

A listát az egyes kriptopénzek tőkekapitalizációja – MarketCap -, azaz pillanatnyi árfolyamuk, és forgalomban lévő mennyiségük szorzata alapján állítottuk össze, csökkenő sorrendben. Kiderül, hogy a bitcoin jelenlegi, 183 milliárd dolláros tőkekapitalizációját még csak meg sem közelíti egyik sem.

©

Ethereum – blokkláncot mindenkinek!

A bitcoin utáni első helyet a kriptopénzek listáján szinte kibérelte magának az ethereum, amelynek megalkotása egy orosz származású, kanadai programozóhoz, Vitalik Buterin-hez kötődik. 2015-ben jelent meg, kevésbé elterjedt, technológiai fejlettségben viszont túlszárnyalja a Bitcoin rendszerét.

Nem csupán egy újabb kriptopénzről van szó, az ethereum platformként is funkcionál, amelyen úgynevezett okosszerződések futnak. Az okosszerződés nem más, mint egy programozott egyezség, mely “ha-akkor” feltételeken alapszik, ha megérkezett a kriptopénz utalás az ingatlan tulajdonosához, akkor – és csak akkor – automatizáltan eljuttatja a belépőkódot a bérlőhöz. Az okosszerződések segítségével hatékonyabbá tehetünk egy sor üzleti folyamatot az emberi tényező kivonásával.

Emellett újabb és újabb kriptopénzeket, úgynevezett tokeneket hozhatunk létre az Ethereum platformján, anélkül, hogy saját blokklánc-rendszert kellene fejlesztenünk, ez sok cég, és szervezet munkáját könnyítheti meg.

MarketCap: 20 798 016 922 USD

XRP – a hatékonyabb bankokért

A mögöttes cég után Ripple-ként is emlegetett XRP a bankok közötti nemzetközi tranzakciók egyszerűsítését, költséghatékonyabbá tételét tűzte ki célul, a használt technológia természetesen nem más, mint maga a blokklánc.

Az XRP rendszerében nem önkéntes alapon működtetett csomópontok biztosítják a blokklánc fenntartását – ahogy azt a Bitcoin esetében láthattuk -, hanem a Ripple üzemelteti a rendszer működéséhez szükséges teljes infrastruktúrát, a csomópontokat.

Az XRP négy másodpercen belül “szállít” pénzt bárhonnan bárhova a világban, csupán néhány cent költséggel. A klasszikus banki technológiákkal akár három napot is igényelhet egy nemzetközi tranzakció, komoly újjításról van szó.

MarketCap: 11 195 311 880 USD

Bitcoin Cash – a trónkövetelő

A Bitcoin Cash létrehozásának célja a bitcoin sebességproblémáinak megoldása, illetve az alacsonyabb tranzakciós költségek biztosítása volt. Emellett a BCH komoly vitákat is szít a kriptopénz-közösségben, hiszen sokan állítják: ez a valódi bitcoin, és nem az, amit eddig akként ismertünk el. Ez nem fedi a valóságot, a BCH később indult, mint a Bitcoin, a nagy előd technológiájára alapozva.

MarketCap: 5 487 696 624 USD

Litecoin – a digitális ezüst

2011-ben egy korábbi Google alkalmazott, Charles Lee hozta létre, gyorsabb tranzakciók megvalósítása volt a cél, mint amire a bitcoin rendszere képes, hamar népszerűvé vált a kriptopénz közösségben technológiai újításai miatt. Sokak szerint ha a bitcoin digitális arany, akkor a litecoin digitális ezüst, értéke sosem lesz akkora, mint a bitcoiné, de mindig fontos szerepe lesz a kriptopénzek piacán.

MarketCap: 4 491 402 749 USD

A cikk szerzői: Györfi András, a Kripto Akadémia szerkesztője, Dr. Halász Rita, Pataki Gábor, a CoinBroker.hu partnerei.

Ha többet szeretne megtudni a kriptovalutákról, olvassa el HVG Könyvek kiadásában megjelent Kriptopénz ABC-t. Ide kattintva meg is rendelheti.

Hozzászólások lezárva.