Míg a német GDP stagnál, a magyar megy tovább, mintha mi sem történt volna

Németországot megcsapta a recesszió szele, de a tavalyi negyedik negyedéves GDP-adatnak végül sikerült a pozitív tartományban maradnia. A kevésbé optimista elemzők tartottak tőle, hogy a GDP csökkenéséről kell majd beszámolnia a német statisztikai hivatalnak, az eredmény azonban végül 0,4 százalék lett (éves összehasonlításban, az előző negyedévhez képest nem volt növekedés). Ez további ütemvesztés a harmadik negyedéves 0,6 százalékhoz képest.

A Magyarország számára is fontos német GDP adat így már lényegében fél éve stagnálást mutat, amelynek fő oka a Reuters elemzése szerint az, hogy sem a lakossági fogyasztás, sem az állami költések nem tudnak felpörögni, az autóipari cégek pedig egyre csak küszködnek az elektromos hajtásra való átállás átmeneti időszakának nehézségeivel, illetve az amerikai-kínai kereskedelmi háború kedvezőtlen hatásaival.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMatolcsynak vagy Vargának van igaza? Kétszer nyolc grafikon a vita eldöntéséhezA németek készülnek a recesszióra, és minden jel szerint meg is van az okuk erre, a magyarok azonban mintha egész más pályán mozognának.

A recessziós félelmek így továbbra sem csökkentek, és az idei első fél évben a gazdasági visszaesés bármikor bekövetkezhet, különösen azért, mert Angela Merkel kormánya következetesen elzárkózik az állami beavatkozástól, vagyis a gazdaságélénkítő költésektől.

Eközben a magyar GDP továbbra is viszonylag gyors ütemben emelkedik. A KSH most közzétett friss adatai szerint

a tavalyi negyedik negyedéves növekedés 4,6 százalékos volt, 2019-re pedig összességében 4,9 százalékot mértek.

Az alábbi grafikonon negyedéves bontásban is jól látszik, hogy a magyar GDP 2017 óta magabiztosan 4 százalék fölött növekszik.

Adat 2019 gdp Magyarország németország növekedés Olvasson tovább a kategóriában

Hozzászólások lezárva.