Miért nem lehet szemüveges egy nő a munkahelyén Japánban?

Ha a szemüveg problémát jelent a munkahelyen, akkor a férfiak miért hordhatnak és a nők miért nem? – tették fel a kérdést a Nippon televízió műsorában a meghívott nők, miután végighallgathatták a férfi főnökök érveit, melyekkel saját cégüknél utasításba adták: csak kontakt lencse engedélyezett a munkahelyen, szemüveg nem.

Japánban a hierechia csúcsán csakis férfiak üldögélnek

Ezt évezredes előjognak tekintik, és nem is nagyon értik, hogy a külföldi példák alapján mit is akarnak valójában a japán nők. Akik a saját szempontjaikat akarják érvényesíteni a munkahelyen miközben a férfi főnökök a hagyományos álláspontot képviselik: a nő legyen mindig csinos és kedves, de fogja be a száját, ha fontos ügyekről van szó. Persze azért Japánban is érzik , hogy változnak az idők: a nők egyre inkább követelik az egyenlőséget, melyet a kis lépések politikájával kívánnak elérni.

Fáj a tűsarok

Ez a kampány jelezte az áttörést a közvéleményben, miszerint Japánban valami megváltozott, immár nem kizárólag a férfi szempontok uralkodnak. Az áruházak eladóitól és a PR cégek munkatársnőitől ugyanis állandóan manökenmegjelenést vártak el a munkahelyen.

A tűsarkú cipő, mely kiemeli a nőies formákat kötelező volt. Miután a Facebookon és más társas oldalakon több százezren tiltakoztak és utcai tüntetések is voltak, megszűnt ez a kötelezettség. A tűsarok tehát már nem kötelező, legfeljebb ajánlott a munkahelyen.

12 óra kontaktlencsével kínszenvedés

A sikeres tűsarok kampányt követte a szemüveg-mozgalom, melyet a Japánban működő külföldi média lelkesen támogatott. A Business Insider japán kiadása rendszeresen fórumokat rendezett, ahol az érintett nők beszámolhattak arról, hogy nekik személy szerint milyen gondot jelent az, hogy nem viselhetnek szemüveget.

Sokan nem bírják a kontaktlencsét, de a főnök nem engedélyezi a szemüveget. A repülőgépeken például azért nem, mert állítólag veszélyes. Csakhogy a férfiak viselhetnek szemüveget. Ez az, amit végképp elviselhetetlennek éreznek a japán nők, akik a külföldi példákat látva rádöbbennek arra: erősen feudális szokásokkal megvert társadalomban élnek. Ahol a nők legfeljebb csinos játékszerek lehetnek, de minden fontos döntést a férfiak hoznak meg.

A nőkkel kapcsolatban is.

Hozzászólások lezárva.