Miért fontos egy cégnek a vállalatirányítási rendszer fejlesztése? 2. rész

A legfontosabb dolog egy vállalat sikeréhez, a stratégiai gondolkodásmód. Ezen gondolkodásmód alapján kell megtervezni az üzletfejlesztési irányokat, mind az informatika, a kontrolling, az üzleti folyamatok és a szervezeti struktúra vonatkozásában is. A dinamikus fejlődési ütem megtartása érdekében már az éves büdzsé tervezésekor – a nagyvállalatokhoz hasonlóan – 2-3 százalékát az árbevételének érdemes üzletfejlesztési költségekre allokálni.

depositphotos.com

depositphotos.com

A SalvadorSystem összefoglalója szerint alábbi 4 alappillér szükséges ahhoz, hogy kialakíthassuk a megfelelő gondolkodásmódot:

  1. Tervezés
  2. Folyamatszervezés
  3. Kontrolling rendszer
  4. Információs és kommunikációs rendszer

Cikkünk első részében a tervezés és a folyamatszervezés részét bemutattuk, most a 3. és a 4. pillér következik.

A kontrolling rendszer a vállalata munkafolyamatainak eredményességét mutatja meg. Ezen szemlélet az alapköve annak, hogy cégének folyamatai jól kézben tarthatóak és irányíthatóak legyenek. A kontrolling folyamat három idősíkon dolgozik. Terv, tény és a várható. Ezen három tényezőből a legizgalmasabb a várható kérdése, ami nem egyszerűen a terv és tény különbsége, hanem a műszaki tartalom alapján határozható meg.

Például egy gyártási projektnél, a még el nem végzett feladatok fogják meghatározni, hogy mennyi idő, munka, gépi teljesítmény, anyagszükséglet és költség fog felmerülni a projekt lezárásáig. Ezen adatok beszerzése, annak érdekében, hogy a kontrolling folyamat sikeres legyen, informatikai hátteret, riportokat, adatokokat igényel. Egy átfogó rendszer nélkül rettenetesen nehéz és idegőrlő feladat ezen információk beszerzése.

Az alábbi diagrammon röviden bemutatjuk, a kontrolling szemléletű vállalat irányítási rendszer alapvető felépítését, valamint, hogy a gyakorlatban hogyan is néz ez ki, mire terjed ki. A diagramm alapján jól megmutatkozik, hogy pontosan milyen komplex feladatról is van szó.

(Forrás: salvadorsystem.hu)

(Forrás: salvadorsystem.hu)

Az előbbiekben már érintettük az információs és kommunikációs rendszerek szerepét, hatását. A korszerű irányítás alapfeltétele a megfelelően kialakított és üzemeltetett ICT (information communication technology) rendszer.

Oldalak: 1 2

Hozzászólások lezárva.