Microsoft, Google, Amazon: újabb komoly befektetést kapott a big data startup

A Databricks nevű amerikai big data szolgáltatásokra specializálódott startup egymilliárd dolláros befeketetést kapott. A startupot 28 milliárd dollárra értékelték.

A 2013-ban alapított Databricks vállalatok adathalmazait segít kezelni és elemezni, emellett a mesterséges intelligencia-modellek bevezetését is támogatja – írja az amerikai Forbes.

Az előző tőkeemelés 2019-ben zajlott. Ekkor Andreessen Horowitz IT-ipari befektető és a Microsoft fektetett be a startupba több mint 400 millió dollárt 6,2 milliárd dolláros értékeltés mellett.

A mostani, egymilliárd dolláros befektetéssel a felhőszolgáltatásokat kínáló Amazon Web Services (AWS), a Google anyacége, az Alphabet és a felhő alapú szoftvereket fejlesztő Salesforce is beszállt.

A tranzakció alapján a Databricks értéke jelenleg 28 milliárd dollár. A startup eddig összesen 1,9 milliárd dollárt kapott befektetőitől.

Íme, az örökség, amelyet Jeff Bezos az Amazonra hagyott

A cég a jövőben a nemzetközi jelenlétének a felpörgetésére fókuszálna. Ali Ghodsi, a Databricks CEO-ja szerint ezek a beruházások azért nagyon költségesek az esetükben, mert nagyon kell figyelniük arra, hogy alkalmazkodjanak a helyi adatszabályokhoz és az adattárolási követelményekhez.

„Olyan, mintha minden egyes országban teljesen új céget kellene építenünk”

– mondta.

A startup több, mint 5000 ügyfelének többsége kisebb vállalkozás, de bevételeinek nagy részét néhány olyan cég adja, mint a Comcast, a Credit Suisse, a Starbucks és a T-Mobile.

Fotó: A Databricks csapata // Databricks

Hozzászólások lezárva.