Mi folyik a magyar autópiacon? – Ezek most a legnépszerűbb márkák – Portfolio

Közösséget építünk!
Signature-előfizetőink számára egyedi online klubeseményt szervezünk, ahol profi befektetők mondják el, mi várható 2021-ben. További részletek ide kattintva.

Visszaeséssel indult az év a magyar autópiacon, januárban ugyanis 8867 új autót helyeztek forgalomba, amely 12,3 százalékos csökkenést jelentett 2020 azonos időszakához képest. Azt ugyanakkor meg kell jegyezni, hogy tavaly januárban még nem volt hatással a koronavírus-járvány a magyar autópiacra, nem befolyásolta a magánszemélyek és a vállalatok vásárlásait.

Érdemes felidézni, hogy a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE) év eleji előrejelzésében úgy számolt, hogy 140 ezer új személyautót értékesíthetnek majd Magyarországon 2021-ben, amely szerény kétszámjegyű növekedést jelentene a tavalyi eladásokhoz képest.

Hangsúlyozták ugyanakkor azt is, hogy a mintegy 10 százalékos piacbővülés feltétele, hogy a hatékony vakcináknak köszönhetően a koronavírus-járvány további gazdasági nehézségeket nem okoz, az élet fokozatosan visszatér a normál kerékvágásba.

Az MGE ma megjelent anyagában arra is felhívta a figyelmet, hogy az értékesítésben a benzines autók túlsúlya érzékelhető a dieselek kárára, ami a széndioxid kibocsátás szempontjából nem jó folyamat, míg más károsanyagok oldaláról nézve kedvezőbb. A full és konnektoros hibrid autók részaránya EU viszonylatban relatíve nagy, mintegy 4,5%, azonban látjuk, hogy a piac méreteihez képest volumenében még mindig alacsony, és a növekedés mértéke egyelőre mérséklődött – tették hozzá.

A FRISS STATISZTIKÁKBÓL KIDERÜLT AZ IS, HOGY A LEGTÖBB AUTÓT A SUZUKI ADTA EL MÚLT HÓNAPBAN, SZÁM SZERINT 1473 DARABOT, A MÁRKA PIACI RÉSZESEDÉSE EZZEL 16,6 SZÁZALÉK VOLT.

A lista második helyén a Ford állt 1016 darab eladott új személyautóval és 11,5 százalékot megközelítő piaci részesedéssel, őket követte a Dacia, a Fiat és a Toyota.

Januárban 1772 új kishaszonjárművet helyeztek forgalomba, közel ugyanannyit (5 darabbal kevesebbet), mint egy évvel korábban. Az egyes márkák közül a legtöbbet, 621 darabot, a Fordból adták el a magyar autópiacon, a márka piaci részesedése több, mint 35 százalék volt. A lista második helyén a Fiat következett 247 eladott járművel, míg a harmadik helyet a Toyota szerezte meg 217 darabos értékesítéssel januárban.

A forgalomba helyezett nagy haszonjárművek száma 313 volt januárban, amely 23,2 százalékos növekedés a tavalyi év azonos időszakhoz képest. Múlt hónapban 39 új buszt helyeztek forgalomba, közel 76 százalékkal kevesebbet, mint tavaly ilyenkor. A januárban forgalomba helyezett 152 motorkerékpár pedig 36,9 százalékkal haladta meg a tavaly januári darabszámot.

Címlapkép forrása: Didier Messens/Getty Images

Forrás: google

Hozzászólások lezárva.