Mesterséges intelligenciával szűri beszállítóit a Volkswagen

A vállalatok egy, az osztrák Prewave startup által fejlesztett, mesterséges intelligencián alapuló algoritmust alkalmaznak. A technológia képes a beszállítókhoz kapcsolódó, interneten fellelhető hírek keresésére, és azok elemzésére több mint ötven nyelven és 150 országban. Amennyiben valamilyen fenntarthatósági problémára utaló jelet észlel, az autógyártók beszerzési osztályai megvizsgálják, hogy szükség van-e bármiféle intézkedésre.

A rendszer segít azon beszállítók kiszűrésében, akik megsértik a Volkswagen Csoport fenntarthatósági kritériumait. 2020 októberi, tesztjellegű indulása óta a három márka több mint ötezer kulcsszóhoz kötődő tartalmat vizsgált meg, illetve négyezernél is több beszállítójukat tartják megfigyelés alatt. A rendszerrel nem csupán a Tier 1-es, hanem az alacsonyabb szintű beszállítóikat is ellenőrizhetik.

Kifogásolható tevékenység felderítésekor az autógyártók először is a partnereikkel együttműködve keresnek megoldást, sikertelenség esetén azonban a kapcsolatok megszakítása is opció – magyarázta Markus Wagner, a Porsche beszerzési stratégiai és fenntarthatósági vezetője.

A Volkswagen Csoport 2014 óta a beszállítói szerződések részeként szabja fenntarthatósági követelményeinek betartását, a mesterséges intelligencia pedig gyorsabbá fogja tenni a problémák feltárását.

Forrás: autopro.hu

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.