Mesterséges intelligenciával a töltőhálózatok hatékonyságáért

Az elektromos autós közösség aktívan dolgozik a megbízhatatlan töltési infrastruktúrából származó problémák orvoslásán – a felhasználók nagy számban hagynak visszajelzéseket a töltőkereső alkalmazásokban, amiket a kutatók igyekeznek elemezni. Omar Asensio, a kutatás vezetője szerint hiába állnak dollármilliárdok az elektromos autók infrastruktúrájában, amíg nem világos, hogy mennyire válik a technológia a felhasználók javára. A mesterséges intelligencia abban segít, hogy egy-egy töltőállomás működése előre megjósolható legyen. Kiderült továbbá, hogy az Egyesült Államok tíz- és ötvenezer fő közötti népességű, egy-egy város köré szerveződő régióiból különösen sok panasz érkezik, főleg az ország középső és nyugati részén.

Sok változó, nehéz kutatás

Adattáblázatok analíziséhez képest nagyobb kihívást jelent a szöveges visszajelzések számítógépes vizsgálata, jegyezte meg Sameer Dharur, a Georgia Tech munkatársa. A hozzászólások háromtól akár harminc szóig is terjedhetnek, gyakran több témát is érintenek, és sok lehet bennük a helyesírási hiba vagy éppen az emojik. Asensio és csapata az algoritmusokat az elektromos autós szlenghez igazították, amit 12.720 visszajelzés elemzése során tanítottak be – nyolc különböző kategóriába rendszerezik őket, amelyek a következők: funkcionalitás, rendelkezésre állás, költség, földrajzi hely, kereskedés, felhasználói élmény, eltöltött idő és hatótávval kapcsolatos aggályok.

Végeredményül a program magas tanulékonyságot és 91 százalékos elemzési pontosságot mutat. A korábbi, töltési infrastruktúrát kiértékelni hivatott, költséges kérdőíveket használó módszerekkel ellentétben a mesterséges intelligencia mérsékli a kiadásokat és valós idejű adatszolgáltatásra képes.

Cél az ésszerű befektetés

Az elektromos autók töltésére épülő piac több mint 27 milliárd dollár értékű lesz hat éven belül. Az új elemzési módszer megkönnyíti majd a kormány és a befektetők munkáját az infrastruktúra menedzselésében és a témakört érintő döntések meghozásában. Például a mérési eredmények szerint érdemesebb volna a töltőhálózat fejlesztését támogatni az elektromos autók vásárlási kedvezményei helyett.

Vannak még teendők, mielőtt a technológia szélesebb körben elterjedhetne (ilyen például a szükséges számítási kapacitás csökkentése), de Asensio és csapata reméli, hogy kutatásaik a fogyasztói igények felmérésén túl társadalmi méltányossági kérdések mélyebb vizsgálatának módszereit is elősegítik a későbbiekben — áll a Green Car Congress írásában.

Forrás: autopro.hu

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.