Messze még a Maduro rendszer vége

TrendFM, 2020. február 14., 18:21

Venezuela csapatokat, páncélozott és csapatszállító járműveket vont össze a Kolumbiával szomszédos határon. A korábban elrendelt hadgyakorlat inkább erőfitogtatás. Az ország továbbra is politikai patthelyzetben és gazdasági káoszban.

Az elnök még január 9-én rendelte el ezeket a katonai manővereket, amelyeket szombaton és vasárnap tartanak Venezuela számos területén, köztük a nyugat-venezuelai, Kolumbiával határos Tachira államban. Az államfő rendeletében jelezte egyben, hogy legalább öt városban – Caracasban, a fővárosban, Valenciában, Barquisimsetóban, és Maracaibóban – gyakorlatoznak majd, hogy felkészüljenek a védelemre az Egyesült Államok esetleges agressziójával szemben. Maduro egyben, Washingtonra célozva, éberségre szólított fel, hogy az emberek “megfelelő választ adjanak az imperializmusnak” egy Venezuela elleni agresszió esetén.

Nagyon feszült a viszony Caracas és Washington között, amely nyíltan akarja Nicolás Maduro elnök bukását. Az Egyesült Államok az elsők között volt azoknak az államoknak a sorában, amelyek elismerték Juan Guaidó ellenzéki vezetőt Venezuela ideiglenes államfőjének. Washington egyben számtalan alkalommal vetette fel egy esetleges katonai beavatkozás lehetőségét Maduro elnök hatalmának megdöntésére.

Guaidó tavaly januárban nyilvánította magát Venezuela ideiglenes elnökének. Azóta ötvennél több állam, a nyugati és latin-amerikai országok zöme elismerte őt ebben a tisztségében mindaddig, amíg szabad választásokat nem tartanak a súlyos gazdasági és politikai válsággal küszködő dél-amerikai országban, amelyet becslések szerint eddig 4,5 millió venezuelai hagyott el a jobb élet reményében. Maduro ennek ellenére meg tudta őrizni a hatalmát, nem utolsósorban a venezuelai hadsereg és kulcsfontosságú szövetségesei, köztük Kína, Oroszország, Kuba és Törökország támogatásának köszönhetően.

Venezuela kivonulása a kolumbiai határra inkább erődemonstráció, mintsem komoly fenyegetés a szakértő szerint. Az országot jobban megviseli a két elnök, Nicolas Maduro és Juan Guaido vetélkedése az ország irányításáért, mint a külföldi hatalmak Venezuela-ellenes politikája. A Trend FM által megkérdezett Dél-Amerika szakértő azt mondta, hogy az Egyesült Államoknak nyomásgyakorlása mindaddig eredménytelen maradhat, amíg ott áll Maduro mögött Kína, Oroszország és a helyi hadsereg. Vogel Dávidot Somody Evelin kérdezte.

Hozzászólások lezárva.