Merre tovább lakáspiac?

A Magyar Nemzeti Bank által 2019-ben elindított Lakás- és Ingatlanpiaci Tanácsadó Testület (LITT) munkájának eredményeiről, javaslatairól számoltak be csütörtökön egy sajtóbemutatón a Testület tagjai.

A Testület létrehozásának kettős célja volt. Egyrészt az ingatlanpiac és a gazdaságpolitika legfontosabb szereplői közötti hatékony és rendszeres információcsere biztosítása, másrészt olyan fórum létrehozása, ahol a piaci szereplők közvetíthetik a szabályozó hatóságok felé a piac fontosabb szereplőinek üzeneteit, javaslatait.

Lassú a lakásállomány megújulása

A Testület kiadványának bemutatásakor Scheer Sándor, a LITT elnöke elmondta, hogy a lakásárak jelentős emelkedése után 2019-től mérséklődés látszik mind az árdinamikában, mind a keresletben, ugyanakkor jelentősen romlott a lakásvásárlás elérhetősége, különösen Budapesten. A kínálati oldalon az ÁFA változás és a munkaerőhiány fékezi az új lakások építését, keresleti oldalon pedig a lakásárak jövedelmekhez képest történő jelentős drágulása okoz visszaesést.

A LITT által kidolgozott javaslatcsomag lakáskínálat növelését célzó ajánlása kiemelte az egészséges lakásépítési célérték elérését támogató szabályozás szükségességét, egy tárcák közötti otthonteremtési kerekasztal létrehozását, a kiszámíthatóbb állami beruházási politika fontosságát, valamint a kihasználatlan telkek hozzáférésének biztosítását a fejlesztők számára.

Bérlakásokat olcsó hitelből, tervezhető megtérüléssel

Az elérhető lakhatás biztosítására hangsúlyozottan szükség van a vállalkozói bérlakásprogram kialakítására, kedvezményes áfakulcs mellett és a bérlakáspiac átfogó szabályozásával. A fejlesztések finanszírozása célzott, hosszú távú, alacsony fix kamatozású hitel nyújtása mellett lehetne biztosított.

A hazai építőipar versenyképessége jelenleg elmarad az európai élvonaltól, a testület javaslatai szerint előrelépést hozhatna az építőipari képzés fejlesztése és szakmunka presztízsének emelése. Emellett kedvező hatása lenne a hazai építőipari alapanyaggyártás ösztönzésének, valamint az építőipari gépesítettség növelésének.

A Testület tagjai hangsúlyozták, hogy javaslataikat első lépésként értékelik, a munka dandárja még hátra van, azonban pozitív folyamatok indulhatnak el a szakma képviselői és az állami szereplők között megindult párbeszédnek köszönhetően.

Hozzászólások lezárva.