Meredeken csökkent a turisták száma tavaly Cipruson

A koronavírus-járvány súlyos gazdasági következményeként meredeken, az előző évhez képest 84,1 százalékkal csökkent a Ciprusra látogató turisták száma tavaly. A ciprusi statisztikai hivatal adatai szerint míg 2019-ben 3,9 millióan utaztak oda, addig tavaly még az 1 milliót se érte el ez a szám: valamivel több mint 631 ezren jártak a szigetországban. A turisták száma decemberben 9682 volt, ez 91,2 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál.

Ciprus hazai össztermékéhez (GDP) általában mintegy 15 százalékkal járul hozzá az idegenforgalom. Tavaly az előző negyedévhez képest január–márciusban 0,9 százalékkal, április–júniusban pedig 13,1 százalékkal csökkent a GDP nominális értéken, míg július–szeptemberben 9,4 százalékkal emelkedett. Éves összevetésben az első negyedévben 1,5 százalékos növekedést, míg a másodikban 12,3 százalékos, a harmadikban pedig 4,4 százalékos csökkenést mértek – írta az MTI.

A ciprusi hatóságok márciusban rendelték el az ország határainak lezárását a külföldi turisták előtt. A beutazási tilalom június 8-ig volt hatályban, utána fokozatosan, a járványügyi kockázatok figyelembevételével lazították az előírásokat. A több mint 800 ezer lakost számláló Cipruson a járvány kirobbanása óta több mint 29 ezren fertőződtek meg koronavírussal, 175-en pedig belehaltak a betegségbe.

Forrás: index.hu

Hozzászólások lezárva.