Mekkora a budapesti albérleti piac?

Az ingatlan.com adataiból kiderül, hogy 2020-ban az összes budapesti lakás 9 százalékát hirdették kiadásra, ám az egyes kerületek között hatalmas különbségek voltak.

2020-ban majdnem 925 ezer lakóingatlan szerepelt az ingatlan.com nyilvántartásában, amiből több mint 80 ezer kiadó volt. A kiadóként meghirdetett ingatlanok száma nem a hirdetések számából lett kalkulálva, hanem az ingatlan.com csoportosított nézete alapján, ahol a hirdetések ingatlanonkénti csoportosításban látszódnak.

Budapesti albérleti piac, lakás befektetés kiadási céllal.Az V., a VI. és a VII. kerületben az összes lakás 21-30 százalékára kerestek bérlőt a tulajdonosok. Jelentős – 11-16 százalékos volt – az albérletek aránya az I., a II., a VIII., a IX. és a XIII. kerületben is. A legnagyobb arányban az V. kerületben adták ki a lakásokat: itt az összes lakás 30 százaléka jelent meg tavaly kiadó ingatlanként.

A többi budapesti városrészben 10 százalék alatt maradt a kiadó lakások aránya. A külső kerületben szűkebb a kínálat, mivel az összes lakás alig 2-3 százalékát hirdették meg kiadásra ezekben. “Az a tény, hogy tavaly majdnem minden harmadik belvárosi lakást kiadásra hirdettek meg az ingatlan.com-on, részben nem meglepő, mivel a KSH adatai alapján 2019-ben a vevők 30 százaléka külföldi volt a belső kerületekben, illetve 2015 és 2019 között a fővárosi lakásvásárlók 30-40 százaléka befektetési céllal keresett ingatlant.” – értékelte az adatokat Balogh László, a portál vezető gazdasági szakértője.

Bankweb kiegészítés:

Véleményem szerint a kiadó lakások aránya még a fentinél is magasabb lehet, ugyanis a portál vizsgálata csak a meghirdetett lakásokat tartalmazza – az albérleti szerződések pedig általában egy évre köttetnek. A már élő szerződések, a feketén kiadott lakások nem jelentek meg ebben a kimutatásban, sőt azt is jó volna tudni, hogy hány lezárt, üresen álló lakás van a fővárosban, amelyet nem kívánnak sem eladni, sem kiadni?

Szerintem lassan telítetté válik a piac – főleg, ha az Airbnb-s lakások egy része tartósan marasd az albérleti piacon, mivel a turizmus beindulása után várhatóan az önkormányzatok elő fogják venni a rövid távú lakáskiadás kérdését és biztosra veszem, hogy valamilyen szigorítás fog történni.

Az albérleti piacon az is segíthetne, ha a gazdasági élet beindulna, újabb munkahelyek jönnének létre és élénkülne a fővárosba költöző munkavállalók száma. Erről nehéz most bármi bíztatót mondani.

Hozzászólások lezárva.