Megvan 2020 egyenlege: a kormány a fideszes önkormányzatok zsebét tömködte

A kormány és a fideszes többségű országgyűlés a szolidaritásra és a vírus elleni küzdelemre hivatkozva jelentős forrásokat vont el az önkormányzatoktól, köztük a gépjárműadót, de hátrányosan érintette őket az ingyenessé tett parkolás is. A legnagyobb döfést pedig az iparűzési adó csökkentése jelentette – emlékeztet cikkében a Napi.hu.

A kormány rendszeresen ad egyedi támogatásokat önkormányzatoknak – nem volt ez máshogy 2020-ban sem, több tízmilliárd forintot osztottak ki. A lap gyűjtése szerint (a teljesség igénye nélkül):

 • A kormány novemberben döntött arról, hogy 53 településnek oszt ki több mint 27 milliárd forintot meghatározott fejlesztési célokra. A támogatott városok között egyet találni, amelyek vezetője egyértelműen ellenzékinek mondható: Rácalmás.
 • Decemberben a kormány “egyes önkormányzati feladatok ellátása” jogcímen összesen 19,8 milliárd forintot osztott ki az önkormányzatoknak. Ebből 1,7 milliárdot három darab ellenzéki vezetésű városnak, 17,44 milliárdot 14 Fidesz–KDNP-s vezetésű vagy ahhoz közel álló városnak, míg 650 millió kisebb független vezetésű településnek jutott.
 • Emellett egy másik kormánydöntés keretében 20 város kapott támogatást a kötelező önkormányzati feladatok ellátására. Ennek kerete 3,7 milliárd forint volt és 4 ellenzéki, egy független valamint 15 fideszes vezetésű város kapta.
 • Szintén decemberben döntöttek egy 4,8 milliárdos fejlesztési támogatásról is, amelynek nagy részét a fideszes vezetésű Szolnok kapta: a város 2,7 milliárdot fordíthat többek között út- és hídfelújításra, parkoló-kialakításra. Szalay Ferenc polgármester a közösségi oldalán jelentette be, hogy a város összesen 4,68 milliárd forint támogatáshoz jutott, amelyet önkormányzati feladatokra, útépítésre és sportra fognak fordítani.
 • Budapesten a fideszes vezetésű kerületek tavaly is részesültek kormányzati támogatásban. Ez az ellenzékiekről nem mondható el.
 • Júliusban több mint 608 millió forint kiosztásáról döntöttek, a pénzt kizárólag fideszes vezetésű települések kapták. Békés 181 milliót kapott felújításokra, Csenger útépítésre- és felújításra 50,4 milliót, Heves 37 milliót a Szent István park rekonstrukciójára, Komádi 200 milliót az idősek otthona felépítésére, Komló pedig 140 milliót út, járda és parkoló építésére.
 • Júliusban több mint 608 millió forint kiosztásáról döntöttek, a pénzt kizárólag fideszes vezetésű települések kapták.
 • A szintén fideszes polgármester által irányított Komárom az ipari park bővítésére és zajvédelemre kapott 1,4 milliárdot.
 • Egy másik kormánydöntés értelmében Debrecen 698,7 millió forintot kapott közműfejlesztésre, pontosabban az Észak-Nyugati Gazdasági Övezet csapadékvíz-elvezetésének kialakítására.
 • Hét város, 5 fideszes vezetésű, egy a képviselőtestületben jobboldali többséggel működő önkormányzat, valamint egy független hely kapott 1,07 milliárd forintot arra, hogy beruházásaikat elő tudják készíteni.
 • A kormány decemberben 150,3 milliót ítélt meg Balatonhenyének a kultúrház felújítására. A település arról lett ismert, hogy Varga Judit igazságügyi miniszternek és férjének itt van egy közel 200 négyzetméteres háza.

Hozzászólások lezárva.