Megtorpant a lízingpiac bővülése, sőt idén stagnálás jöhet

A korábbi évek dinamikájánál és az előzetes 10 százalékos várakozásnál is lassabb, 6,7 százalékos növekedést produkált a magyar lízingpiac, igaz, a 740 milliárdos kihelyezés az elmúlt 11 év legjelentősebb eredményének számít. Tóth Zoltán főtitkár, a Lízingszövetség főtitkára a magyar adatokat nemzetközi összefüggésbe helyezve elmondta, hogy a bővülési ütem csökkenése az európai piacra is jellemző volt, az eddig ismert adatok szerint a kontinensen az első félévben mindössze 3,4 százalékkal nőtt a lízingkihelyezés.

A lízingpiac egyértelműen a kis- és középvállalkozói szektort támogatja: a kihelyezések háromnegyede ebbe a vállalati körbe tartozó

A tehergépjármű és a IT kategória kivételével minden területen növekedés volt, a legjelentősebb bővülés a kihelyezésekben a mezőgazdasági gépek esetében volt, ahol a 103 milliárdos adat 26 százalékos bővülést jelent, míg az egyéb gépek esetében ötödével, 75 milliárd forintra emelkedett a kihelyezett összeg.

A legnagyobb sújt továbbra is a személygépjárművek és kishaszon gépjárművek képviselik – itt a kihelyezés ütemének gyorsulása harmadára esett 2018-hoz képest, a 11 százalékos bővülés 272 milliárd forintos kihelyezést jelent, amely a teljes lízingpiaci kihelyezés 37 százalékát teszi ki. Ezen belül ugyanakkor az új autók finanszírozása volt erős – itt a kihelyezés 13 százalékos volt. Ám míg 2018-ban a lakossági vásárlások húzták a piacot, tavaly ismét a céges vásárlások dinamikája volt erősebb, 16 százalékkal bővült a kihelyezés. A lakosság csökkenő érdeklődését magyarázza, hogy

a Babaváró támogatásból sokan egyéb finanszírozás nélkül tudtak belevágni az autóvásárlásba.

A lakossági finanszírozást az év végén és várhatóan az idei évben alaposan megtámasztja majd a nagycsaládosok autóvásárlási programja: decemberig 23 ezer leadott kérelmet regisztráltak a programban, amiből 14 ezer esetben a pozitív határozat is megvolt, s 6 ezer esetben a kifizetési kérelem is megszületett. A lízing részesedése a programban a szegmensben egyébként megszokott 30 százaléka körül van. Tóth Zoltán szerint havi 500-600, a programban átadott autóban gondolkodnak, ami havi 1-2 milliárd forintos kihelyezést jelenthet.

Megtorpant a lízingpiac bővülése, sőt idén stagnálás jöhet

Fotó: Vémi Zoltán

A flottafinanszírozás bővülése 13 százalékos volt az elmúlt évben, a kihelyezés 84 milliárd forintot tett ki.

A nagyhaszon gépjárművek piacán az év második fele okozta a visszaesést, amiben nem nehéz észrevenni a nemzetközi fuvarozó cégek problémáit. Az év során közel 1000 kevesebbet, 5274 gépjárművet értékesítettek Magyarországon, ehhez képest a lízingelt gépjárművek száma csak 3689-ről 2987-re csökkent, a finanszírozott összeg 13 százalékkal, 165 milliárd forintra esett vissza. A piacon az NHP csak részlegesen tudott segíteni, az MNB refinanszírozási programja keretében értékesített gépjárművek aránya 23 százalékos volt.

A géplízing bővülése 20 százalékos volt, a 209 milliárd forintos kihelyezés révén a finanszírozási ág részesedése 28 százalékot jelent.

Ezen belül a mezőgazdasági gépek már említett kiugró növekedése egyértelműen az NHP-hoz köthető, hiszen a lízingelt mezőgazdasági gépek 81 százaléka NHP-finanszírozással kerül értékesítésre, az új gépek esetében pedig az arány közel 100 százalék. A többi alterület bővülését is az MNB hitelprogramja határozza meg. Az építőipar problémái visszaköszönnek abban, hogy a 2018-as 46 százalékos növekedés után az építőgépek piaca 6 százalékkal tudott csak emelkedni, ám a 27,5 milliárdos kihelyezés vélhetően sokáig abszolút csúcs lesz, ha azt tekintjük, hogy az iparági várakozások szerint idén 15 százalék körüli visszaesés várható az építőiparban. Amiben a magyar piac komoly mértékben eltér Európától, az az IT eszközök lízingje – míg hazánkban elhanyagolható, 1 százalék alatti a részesedése a területnek a lízingpiacból, Európában 4 százalék körüli az arány. Az ingatlan és lakáslízing területen kiemelkedő volt a megugrás – a finanszírozás 3,8 milliárdról 8 milliárd forintra emelkedett, de a terület továbbra is csekély részesedéssel bír, miközben a kihelyezéseket nagyban befolyásolja, hogy beesik-e új üzlet.

Az idei évi várakozások kifejezetten visszafogottak.

A Lízingszövetség értékelése szerint a várhatóan kedvezőtlenebb gazdasági környezet és a piaci területek visszafogott értékesítési- és beruházási tervei kapcsán a szövetség a finanszírozott összeg stagnálásával is elégedett lenne.

Hozzászólások lezárva.