Megtakarítással a lakásfelújítási hitel is kedvezőbb

Február 1-től érhető el a bankokban a kedvezményes lakásfelújítási hitel, ami az új otthonfelújítási támogatás önerejének előteremtésében segíthet. Az akár 3 millió forintos támogatás az utólagos folyósítás miatt már a felújítás elején önerőt igényel.

A kedvezményes, 3 százalékos jelzálogkölcsön egyértelműen a legkedvezőbb lehetőség, hogy megtakarítás nélkül is igénybe vegyük a lakásfelújítási támogatást. Mivel a költségek felét téríti meg az állam, a 3 milliós támogatáshoz 6 millió forintos hitelt szükséges felvennünk megtakarítás nélkül.

Érdemes ugyanakkor összehasonlítani, hogyan változnak a hitel költségei, ha egy- vagy kétmillió forint saját megtakarítással is be tudunk szállni a költségekbe, és a 6 milliós felújítási összeget csak részben kell hitel segítségével előteremteni.

Mennyit lehet spórolni a meglévő megtakarítással?

Megtakarítás nélkül 6 milliós lakásfelújítási hitelre van szükségünk, a félretett pénzünket felhasználva viszont a hitelösszeg értelemszerűen csökken: 1 milliós megtakarítás esetén 5 millió forintot, 2 milliós megtakarítás esetén 4 millió forintot kell felvenni.

A visszafizetendő összegek összehasonlítása során egy magasabb jövedelemmel számoltunk, hiszen a példában szereplő, felújításra használható megtakarítás csak a lakosság egy részének áll rendelkezésére. A számítások alapja a KSH által legutóbb közölt átlagbér adat volt, amely nettó 291 400 forint havi jövedelmet mutatott 2020 novemberére.

A jövedelem szerepet játszik abban, hogy milyen költségekkel jár a lakásfelújítási hitel felvétele, hiszen az államilag támogatott hitelekre is érvényesek a túlzott eladósodást gátló szabályok. Az átlagbér mellett ez azt jelenti, hogy a havi törlesztő összege nem haladhatja meg a 145 700 forintot, vagyis a havi kereset felét. Vagyis magasabb jövedelem mellett, magasabb törlesztőt vállalva, hamarabb lehet visszafizetni a lakásfelújítási hitelt, a meglévő megtakarítással pedig a kamatköltségeken lehet spórolni.

Példáinkban a legmagasabb törlesztőkkel számoltunk, ami alapján az 5 millió forintos lakásfelújítási hitel 3 év alatt fizethető vissza, a 6 milliós hitel pedig 3 év 8 hónap alatt. A hatmilliós felújítás költségeiből levontuk a támogatás összegét (3 millió forintot), amit a szabályok szerint kötelező előtörlesztésre használni. Az előtörlesztés az egyéves benyújtási határidő miatt várhatóan még a hitelezés első évében megtörténik, a Bank360 a 10. hónappal számolt.

©

Hitelköltségek 3 millió forintos támogatással, 10. hónapban előtörlesztéssel

Számításaink szerint, ha a teljes felújítást egy 6 millió forintos hitelből finanszírozzuk, az összesen 3 millió 194 ezer forintba kerül nekünk. Abban az esetben, ha csak 5 milliós hitelt veszünk fel, a többit pedig saját megtakarításból pótoljuk, a költségeink 3 millió 119 ezer forintra csökkennek, ha pedig kétmillió forint önerőt és négymillió forint hitelt használunk a felújításhoz, akkor a teljes projekt – a támogatáson túl – 3 074 692 forintba fog kerülni nekünk.

“Ha csak négymillió forintot veszünk fel, és vállaljuk a havi 145 700 forintos törlesztést, akkor a hitelügylet az előtörlesztésnél véget ér. A kezdeti 4 milliós hitelből ugyanis a 10. hónapra már kevesebb, mint 3 millió forint marad, így nem is kell a teljes támogatást az előtörlesztésre fordítani” – hívta fel a figyelmet Varga Zsombor, a Bank360 elemzője.

Lehet más utat is választani

A szakértő hozzátette: az előtörlesztés után alapesetben a törlesztőrészlet csökken, de szerződésmódosítással lehetséges a futamidő csökkentése is. Ez 15, illetve 21 hónapra csökkentené a teljes futamidőt a 6 milliós és az 5 milliós hitel esetében, amely feltételek teljesülése esetén a kamatköltségek közötti eltérése már csekélyebb lenne.

* * *
FÉLMILLIÓ FORINTOT IS MEGTAKARÍTHAT EGY KÉTMILLIÓ FORINTOS HITELEN

THM-plafon ide vagy oda, havonta több ezer forintot is spórolhat, ha megfontoltan választ személyi kölcsönt. A hvg.hu és a Bank360 Személy Kölcsön Kalkulátorával könnyedén, mindössze néhány kattintással összahasonlíthatja különböző bankok ajánlatait. Ha kétmillió forintot igényel 72 hónapra, akkor egy kedvező kölcsön kiválasztásával akár félmillió forintot is spórolhat a hitel teljes futamideje alatt. Ide kattintva szabadon kalkulálhat, akár magasabb összegre vagy rövidebb futamidőre is összehasonlíthatja az ajánlatokat. Ha meglévő hitelét rendezné egy adósságrendező személyi kölcsönnel, akkor kattintson ide, ha pedig autóvásáráshoz keres kölcsönt, akkor pedig ide!

Hozzászólások lezárva.