Megszűnt a kereseti korlát a megváltozott munkaképességűeknél, kétszer annyian találtak állást

2021-től már nem él az a szabály, amelyik alapján a megváltozott munkaképességű személyek ellátásaiban részesülők elveszítik járadékaikat, ha a minimálbér másfélszeresét meghaladó jövedelmet szereznek. A változás a Trenkwalder szerint komoly fellendülést hozott: a munkaerőpici szolgáltató adatbázisában 2021 első negyedévében két és félszer annyi megváltozott munkaképességű álláskereső regisztrált, mint egy éve ilyenkor. A sikeres elhelyezések száma is, ugyanebben az ütemben a duplájára növekedett.

A Trenkwalder közleményében emlékeztet: a korábbiakban érvényes szabályozás szerint, csak az volt jogosult rokkantsági vagy rehabilitációs ellátásra, akinek munkaviszonyból származó havi bruttó bére három egymást követő hónapban nem haladta meg a minimálbér 150 százalékát, ami tavaly 241 500 forint volt.

Nógrádi József, a Trenkwalder kereskedelmi igazgatója kiemelte: bár a kínált pozíciók száma nem változott lényegesen, a sikeres elhelyezések száma is csaknem megduplázódott tavalyhoz képest. Tekintettel arra, hogy a koronavírusjárvány kiemelten fenyegeti, ezért továbbra is távol tartja a munkaerőpiacról a megváltozott munkaképességűek egy jelentős csoportját, a járvány csillapodását követően a megváltozott munkaképességű munkavállalók aktivitásának további növekedésére számít a társaság.

A KSH adatai szerint 2019-ben Magyarországon 315 ezer volt az ellátást kapó megváltozott munkaképességűek száma. Nagyjából 8500 olyan 25 fő feletti létszámú cég van hazánkban, amelyek megváltozott munkaképességű munkavállalókat alkalmaznak – összesített a HR-cég.

Hozzászólások lezárva.