Megszületett a kilencedik szakmaközi szervezet

Állategészségügyi támogatások révén 465 millió forinttal, tenyészállat-beállítási támogatások révén pedig egy 100 millió forintos kerettel segíti a kormány a nyúlágazatot – mondta Feldmann Zsolt, az agrárminisztérium államtitkára az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár témával foglalkozó szakmai konferenciáján . Hozzátette, hogy a Vidékfejlesztési Program (VP) is kiemelt figyelmet fordít az állattartó gazdaságok versenyképességének javítására, hiszen tizenegy, az állattenyésztési ágazat szereplőit közvetlenül támogató felhívás jelent meg az elmúlt években. E pályázati konstrukciók megközelítőleg 210 milliárd forintos támogatást biztosítanak a kedvezményezetteknek.

A konferencia keretében Feldman Zsolt mezőgazdaságért felelős államtitkár átadta a Nyúl Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnökének, Juráskó Róbertnek a szakmaközi szervezeti elismerő dokumentumot. Mint mondta, a nyúl ágazatban évek óta kiemelkedő tevékenységet végző szervezet teljesítette az uniós, illetve hazai jogszabályokban előírt feltételeket, olyan szervezettséget és képviseleti szintet ért el, amely alkalmassá tette a miniszteri elismerés elnyerésére. Ezzel a döntéssel immár kilenc ágazati szakmaközi szervezet működik Magyarországon.

A szakmaközi szervezeti forma egy olyan alulról felépülő, önszabályozó szakmai szerveződési modell, amely egy ágazat összes szereplőjének – termelő, feldolgozó, kereskedő – érdekeit igyekszik közös nevezőre hozni. A szakmaközi szervezeti elismerés előnyöket biztosít a nyúl ágazati érdekképviseletnek, hiszen új jogosítványokat és lehetőségeket kap és tagjainak döntésétől függően alkalmazhat a nyúlból készült termékek tekintetében azok forgalmazásának elősegítésére, a termelés és piaci folyamatok összehangolására, piaci információk gyűjtésére vagy éppen az ágazat szereplőit érintő speciális szabályok megalkotására.

Hozzászólások lezárva.