Megszólalt az oltási tervről Müller Cecília: 76 ezer ember már a második védőoltását is megkapta

A kedvező járványügyi adatainkat sikerült megőrizni, de továbbra is magas az elhunytak száma – mondta el az operatív törzs február 3-án tartott sajtótájékoztatóján Müller Cecília tisztifőorvos. Hozzátette: komoly jelentősége van annak, hogy folyamatosan zajlik a végőoltások beadása.

Kedvező járványügyi adatainkat sikerült megőrizni, de látjuk azt, hogy továbbra is viszonylag magas az elhunytak száma, bár már napok óta száz alatti számokat látunk – fogalmazott Müller Ceclía országos tisztifőorvos. Hozzátette:

komoly jelentősége van annak, hogy folyamatosan zajlik a védőoltások beadása, minél gyorsabban minél több embert sikerüljön beoltani.

A tisztifőorvos beszélt arról is, hogy vannak olyan országok, ahol ismét növekszik a pozitív esetek száma, ezért is fontos, hogy az oltási tervünket lépésről lépésre végrehajtsuk. Mint mondta, a rendelkezésre álló oltóanyagot folyamatosan rövid időn belül felhasználjuk, majdnem 76 ezer ember már a második védőoltását is megkapta, ezt követően válhatnak védetté a vírusfertőzéssel szemben. Müller azt is kiemelte, hogy

Egyik oltóanyagban sincs élő vírus, ami fertőzést tudna okozni, vagyis az oltástól biztosan nem kapja el senki a koronavírust

A tisztifőorvos beszélt arról is, hogy a tegnapi napon kétszer 20 ezer fő beoltására elegendő Szputnyik V vakcina érkezett az országba. Hozzátette: az orosz vakcina esetében a két oltás különbözik egymástól szemben az eddigi vakcinákkal, melyeknél ugyanazt a vakcinát kellett kétszer beadni.

A tisztifőorvos tájékoztatása szerint egyelőre “csak” a brit mutáns van jelen az országban. “Folyamatosan ellenőrizzük a pozitív mintáinkat annak érdekében, hogy pontosan képet kapjunk az egyes variánsokról, típusokról” – mondta, és hozzátette:

Eddig 22 esetben mutattuk ki a brit variánst, dél-afrikai és brazil variánst Magyarországon eddig nem mutattunk ki.

Müller Cecília azt is bejelentette, hogy a kedvező járványadatok miatt az emberi erőforrások minisztere engedélyezte az egynapos ellátások visszavezetését. Mint mondta, a szájsebészeti és a fül-orr-gégészeti ellátások kivételével a többi beavatkozást megfelelő biztonsági szabályok mellett igénybe lehet majd újra venni. Aki ilyen egynapos ellátást szeretne, annak a beavatkozás előtt 72 órával PCR-tesztet, majd a beavatkozás napján antigén gyorstesztet végeznek.

Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetője elmondta, február 2-án a magyar rendőrök 187 emberrel szemben intézkedtek maszkviselési kötelezettség elmaradása miatt. Hozzátette: majdnem 2700 hatósági házi karantént rendeltek el tegnap, így több mint 18 ezer ember van jelenleg karanténban.

A koronavírus-járvány hazai kitörése óta számos alkalommal tettünk fel kérdést az operatív törzsnek; így volt ez a mai napon is. Ezúttal arra voltunk kíváncsiak, hogy “lesz-e utókövetése annak, hogy mennyi ideig van jelen az ellenanyag a szervezetben a beoltottaknál. Vizsgálják majd hónapok múlva az ellenanyag szintet például önként jelentkezőknél?” Ahogy eddig egyetlen egyszer sem, úgy ezúttam sem kaptunk választ kérdésünkre. Talán majd legközelebb…

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

<!–

–>

Hozzászólások lezárva.