Mégsem kell szakhót fizetni a SZÉP-kártya támogatások és az egyes meghatározott juttatások után

Heteken át tartó bizonytalanságot oszlathat el a veszélyhelyzet ideje alatt igénybe vehető szakképzési hozzájárulás-fizetési kedvezményről szóló, január 28-án megjelent kormányrendelet.

Végre megjelent az a hetek óta beígért és várva-várt kormányrendelet, amely pontot tett a szakképzési hozzájárulás (szakho)-kötelezettség cafeteria juttatások egy részét is jelentősen érintő megváltozott szabályairól kialakult aggályokra.

A szakképzésről szóló új törvény (Szkt.), a szociális hozzájárulási adóról szóló törvény (szocho-törvény), a személyi jövedelemadóról szóló törvény (szja-törvény) és a veszélyhelyzet idején hatályos jogszabályok egybevetése alapján a NAV által kiadott értelmezés szerint 2021. január 1-jétől a béren kívüli és a béren kívüli juttatásnak nem minősülő egyes meghatározott juttatások szja-törvény szerint meghatározott adóalapja egyben a szociális hozzájárulási adó (szocho) alapja, és így (szakho) alapja is, aminek értelmében a szakho fizetésére kötelezetteknek ezen juttatások után is kellett volna szakhót fizetnie.

Azonban a 22/2021. kormányrendelet (Rendelet) a Szkt. szerinti szakho-kötelezettségre a következő eltérő szabályokat tartalmazza:

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megtudja, milyen jövedelmek és juttatások után nem kell szakképzési hozzájárulást fizetni!

Előfizetési csomagajánlataink:

Hozzászólások lezárva.