Megreformálja a Kereskedelmi Világszervezetet a G20

A gazdaságilag legfejlettebb húsz ország (G20) külügyminiszterei szombaton megállapodtak a csoport nagojai csúcstalálkozóján abban, hogy kezükbe veszik az irányítást a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) megreformálását illetően – jelentette ki Motegi Tosimicu japán külügyminiszter.

A Kyodo japán hírügynökség megjegyzi: e bejelentésre az Egyesült Államok és Kína közötti „adok-kapok” jellegű vámtarifa-háború közepette került sor.

Mivel a multilaterális keretbe vetett bizalom megrendült, a G20 arra az álláspontra helyezkedett, hogy a WTO-t meg kell reformálni oly módon, hogy az képes legyen reagálni több aktuális ügyre is

– mondta az ülést elnöklő Motegi a japán Nagoja városában tartott kétnapos találkozó végén.

A Kyodo szerint a találkozón a külügyminiszterek megvitatták a WTO megreformálásának módjait, miközben Japán, az Egyesült Államok és más országok arra törekszenek, hogy a genfi székhelyű szervezet javítsa vitarendezési rendszerét. Ezt a pontot egyébként – mint arra a japán hírügynökség emlékeztet – a G20-vezetők júniusi oszakai csúcstalálkozóján kiadott nyilatkozatban is érintették.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter azonban nem vett részt a G20 külügyminisztereinek nagojai csúcstalálkozóján, a Kyodo szerint ezzel mintegy tükrözve Washingtonnak az álláspontját, hogy nem érdekelt a többoldalú gazdasági és pénzügyi politikai párbeszédben.

A G20 november 23-i találkozója
Fotó: AFP

Helyette John Sullivan amerikai külügyminiszter-helyettes vett részt a világ gazdaságának mintegy 80 százalékát képviselő csoport ülésén.

Motegi az Egyesült Államok és a világ második legnagyobb gazdaságának számító Kína közötti kereskedelmi feszültségekkel kapcsolatban úgy fogalmazott: „el kell mélyítenünk a párbeszédet, hogy konkrét erőfeszítéseket tegyünk a szabad és tisztességes kereskedelem fellendítése érdekében”.

A multilateralizmus és szabad kereskedelem fenntartására szólított fel a nagojai csúcson Vang Ji kínai külügyminiszter és államtanácsos is. „A világgazdaság visszaesésének növekvő kockázata, valamint az egyre növekvő egyoldalúság és protekcionizmus közepette a világ instabilitással és bizonytalansággal néz szembe” – mondta Vang, hozzátéve: „pozitívan kell cselekednünk”.

Hozzászólások lezárva.