Megpróbáltatásokkal teli éven van túl a Mahindra Észak-Amerikában

India legnagyobb SUV-gyártója már régóta szeretne magának kihasítani egy szeletet az amerikai autóeladásokból, épp ezért dobta piacra még 2018-ban a második világháborús Jeepekre emlékeztető Roxor terepjáróját. Ugyanabban az évben az Egyesült Államok Nemzetközi Kereskedelmi Bizottsága (ITC) nyomozást indított annak kiderítésére, hogy a típuson jogtalanul használták-e a Fiat Chrysler által gyártott Jeep Wrangler bizonyos stílusjegyeit.

Az ITC tavaly nyáron úgy találta, hogy a Roxorral megsértették a termékek sajátosságainak tekinthető dizájnelemek védelmére szolgáló úgynevezett „trade dress” intézményét, ezért a Mahindra augusztusban kénytelen volt leállítani a típus gyártását.

A koronavírus-járvány kitörése előtt a Mahindra Automotive mintegy ötszáz embert foglalkoztatott az USA-ban. Miután a michigani Oakland megyében található üzemben leállt a termelés, körülbelül száz gyártósori munkavállalóját küldte fizetés nélküli, bizonytalan ideig tartó szabadságra. A Roxor értékesítési csapatára hasonló sors várt, emellett néhány mérnököt is szabadságra küldtek vagy elbocsátottak a Roxor gyártásának leállása, illetve más programok járvány miatti késedelmei miatt.

Decemberig kellett várni az első jó hírre

A Mahindra helyzete akkor kezdett jobbra fordulni, mikor tavaly decemberben az ITC úgy találta, hogy a Roxor ráncfelvarrott változata, aminek korábban leállíttatták a gyártását, az eredeti típusváltozattal ellentétben már megfelel a törvényi előírásoknak. Ezzel a Mahindra közel fél év szünet után újraindíthatja termelést, továbbá a vállalat közleménye szerint a korábban elküldött dolgozóknak egy jelentős részét is visszahívhatják. A Mahindra reményei szerint 2021 végére ismét normál ütemben folyhat a termelés a michigani üzemben.

A Roxor körüli jogi vitának azonban még nincs vége, az FCA ugyanis jelezte, hogy fellebbez az ITC döntésével szemben – számolt be a The Detroit News hírlap.

Forrás: autopro.hu

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.