Megjött a magyarok esze – egyre többen gondolnak a jövőjükre

Kravalik Gábor, a Pénztárszövetség elnöke a Portfolio október 1-jei Öngondoskodás konferenciáján bővebben is beszél arról, mit kellene tenni ahhoz, hogy újra népszerűek legyenek a nyugdíjcélú megtakarítások a magyarok körében. Gyere el te is!

Az elmúlt években bőven akadtak kihívások. Hol tartanak most a Pénztárszövetséggel együttműködő önkéntes nyugdíjpénztárak és egészségpénztárak?

Ami a legfrissebb eredményeket illeti, az ÖPOSZ-hoz tartozó önkéntes nyugdíjpénztárak összesített vagyona idén június végén már közel 1400 milliárd forintot tett ki, ez közel 6 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi összeget. Most, amikor alacsonyak a kamatok, felértékelődik a pénztárak jó hozameredménye is, ami a befizetések növekedésével együtt a vagyongyarapodáshoz is hozzájárult. Egy-egy tagnak már átlagosan 1,3 millió forintos nyugdíj-megtakarítása van. Az egészségpénztárak összesített vagyona az első félév végén 54 milliárd forint volt, de esetükben sokkal fontosabb az a mutató, amely elárulja, hogy a pénztárak az első félévben több mint 4 millió alkalommal finanszírozták a tagok által igénybe vett egészségügyi szolgáltatásokat, egy-egy esetben átlagosan 5700 forint értékben.

A pénztárak hosszú távú történetében korábban a munkáltatói hozzájárulások komoly szerepet játszottak, ám az elmúlt években az adószabályok miatt ebben visszalépés volt. Úgy tűnik azonban, hogy az idei második negyedév azonban fordulatot hozott.

A munkaadók szerepvállalása elképesztően fontos tényező általában a munkavállalók, közülük is hangsúlyosan a fiatalok előtakarékosságának elindításában, a megtakarítás támogatása útján, annak természetessé tételében és ezen a téren messze nem minden cég aktív, vagyis bőven van tér a növekedésre a munkaadói befizetéseknél.

A második negyedévben kedvező változások történtek, az erős munkaerőmegtartó szerepet is betöltő pénztári öngondoskodást támogató vállalati hozzájárulások növekedésnek indultak, de még ezzel sem értük el ezek korábbi volumenét.

Pedig a számok impresszívek: a munkáltatók a második negyedévben 33 százalékkal több tagdíjat fizettek az előző negyedévhez képest, az egészségpénztáraknál pedig 70 százalékkal nőttek a munkáltatói hozzájárulások az év első három hónapjához hasonlítva.

Mitől ugrottak meg a munkáltatói hozzájárulások?

Az adóváltozások miatti év eleji bizonytalanságokat követően léptek a munkáltatók. Persze egy negyedév eredményeiből nem érdemes hosszú távú következtetést levonni, de a Pénztárszövetség bízik abban, hogy a második negyedévben látott fordulat után a munkáltatói befizetések tartós növekedésnek indulnak. Úgy látjuk, hogy a munkáltatók érzik a felelősségüket, vagyis fontos számukra, hogy segítsék a dolgozók pénztárakban történő takarékoskodását. Emellett a pénztári juttatások továbbra is nagyon hatékonyak, ami egy konkrét előny.

Mennyire maradt hatékony a pénztári juttatás?

A pénztártagok a saját befizetéseik után régóta igénybe vehetnek egyfajta állami támogatást, ami a gyakorlatban évi 20 százalékos, maximum 150 ezer forintos adó-visszatérítést jelent. Ezt a kedvezményt pedig idén már a munkáltatójuktól kapott hozzájárulás után is megkapják, így 100 forintonként a pénztári munkáltatói hozzájárulás akár 10 százalékkal kedvezőbb megoldás jelent a munkavállalóknak, mintha az ugyanazt az összeghez bérként jutnának hozzá.

dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke

A Pénztárszövetség milyen további fejlődési lehetőségeket lát?

Többször is hangoztattuk, hogy a nyugdíjas korra való anyagi felkészülés, valamint az egészség-megőrzést célzó takarékoskodás háromszereplős történet. Kellenek hozzá a takarékoskodó emberek, szükség van a munkáltatókra, többek között azért, mert vannak dolgozók, akik bár szeretnének pénztárakban megtakarítani, de nem tudják, hogyan tegyék, esetleg anyagi okokból nem tehetik meg. Valamint az állam szerepe is fontos, hogy ösztönözze a takarékoskodást. A három felsorolt szereplő szoros együttműködésével léphetnek a mostaninál tempósabb fejlődés útjára a pénztárak.

A Pénztárszövetséggel együttműködő önkéntes nyugdíjpénztáraknak és egészségpénztáraknak jelenleg közel kétmillió tagja van, bízunk benne, hogy a jövőben sokkal többen lesznek. Ebben segíthet a Magyar Nemzeti Bank növekedési programjában foglalt, a pénztári előtakarékosságot támogató lépések megvalósulása. Erről a kérdésről várhatóan az ÖPOSZ szeptember végi konferenciáján további részleteket is hallhatunk majd.

Milyen lépéseket tesz a Pénztárszövetség a kasszákban történő takarékoskodás népszerűsítésére?

Azt látjuk, hogy a pénzügyi tudatosság terén kedvező változások vannak, egyre többen tartják kiemelten fontosnak a takarékoskodást. A Pénztárszövetség is évről évre igyekszik ebben a folyamatban szerepet vállalni. Nem győzzük hangsúlyozni milyen jelentőséggel bír, hogy egyre többen, minél tudatosabban és korábban lépjenek be az előtakarékosság világába. Az idén elindítottuk a Nyugdíjkalkulátort, amely bárkinek becslést ad arra, hogy havi rendszeres spórolással mekkora összeget gyűjthet össze a nyugdíjba vonulásáig. A kalkulátorunk azért is kivételes, mert az inflációt is figyelembe veszi, azaz a megtakarítást reálértéken is bemutatja.

Próbáljuk megszólítani a fiatalokat is, akik a megtakarítási piac jelenlegi és jövőbeni helyzetét nagyban befolyásolhatják. A Pénztárszövetség nekik indította el hagyományteremtő szándékkal a Pénzügyminisztérium és a Magyar Nemzeti Bank védnöksége alatt futó Pénzmesterek című online játékot. Az érintett fiatalok online kurzusokon vehettek részt és tesztelhették a tudásukat. Volt tétje is a versenynek: a nyertes 300 ezer forintos pénzjutalomban részesül, de a pénzdíj mellett vannak értékes tárgyi nyeremények, például laptop, tablet vagy okostelefon, melyeket a díjazottak ünnepélyes keretek között szeptember 26-án, a Pénztárkonferencián vehetnek majd át.

A cikk megjelenését az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége támogatta.

Forrás: portfolio.hu

Hozzászólások lezárva.