Megjelent a Magyar Közlönyben: indulhat a Norvég Alap

Megjelent a Magyar Közlönyben a Norvég Alapról szóló kormányrendelet, amelynek köszönhetően ténylegesen is elkezdődhetnek azok a támogatási programok, amelyek engedélyeztetése már 2014 óta húzódik – írja a Népszava.

A programok a norvég és magyar kormány közti ellentéteknek estek áldozatul, írja a lap. A magyar parlament 2014-ben fogadta el a külföldről is támogatott civil szervezeteket „megbélyegző” törvényt, majd a Nemzeti Adó- és Vámhivatal számos ilyen szervezetnél vizsgálatot indított, melynek hatályára felfüggesztette azok adószámát – emlékeztetnek a cikkben. 

Ezt követően több alkalommal házkutatást is végeztek, valamint Móra Veronikát, a Norvég Civil Alap támogatásait kezelő Ökotárs Alapítvány vezetőjét előállították. A vizsgálatok azonban eredménytelenül zárultak. 

2020 második felében azonban a magyar fél igyekezett újraindítani a tárgyalásokat. 

Az Alapról szóló kétoldalú egyezményt végül december 21-én írták alá. 

Ezáltal Magyarország összesen 108,9 millió eurót fordíthat innovációra, oktatási és versenyképességi programokra, társadalmi felzárkóztatásra, az alapvető szabadságjogok erősítésére, valamint az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaság megteremtésére – írja a Népszava.

A konkrét szakmai programok kidolgozását a magyar és a norvég kormány közösen fogja elvégezni – áll a kormányrendeletben.

A magyar fél az Innovációs és Technológiai Minisztériumot (ITM) bízta meg a Norvég Alapot kezelő szervezettel való kapcsolattartással. 

A támogatások megfelelő felhasználását

az egyéb uniós támogatásokat is ellenőrző brüsszeli főigazgatóság is felügyeli majd.

A civil alap pénzeinek felhasználásáról egy pályázat útján kijelölt szervezet dönt majd. Arról, hogy ez mely szervezet lesz, a magyar és a norvég kormánynak közösen kell megállapodnia. 

Forrás: index.hu

Hozzászólások lezárva.