Mégis emelhetik a minimálbért júliusban – derül ki a PM jelentéséből

Lesz mozgástér a minimálbér idei újabb emelésére a Pénzügyminisztérium jelentése szerint, számolnak a szochó csökkentésével a frissen elkészült konvergenciaprogram alapján.

<!–

<!– Piacesprofit_468/500×60/200_cikk_normal_content_1

activateBanner(‘Piacesprofit_cikk_normal_content_1’);

–>

Laptársunk, az Mfor.hu cikke szerint mégis van esély arra, hogy idén júniusban tovább emelkedjen a minimálbér. A teljes munkaidőben adható legkisebb bért az év elején 4 százalékkal növelték, ám a megállapodás csúszása miatt ez valójában 3,6 százalékos emelésnek felel meg éves szinten. A megállapodás része volt, hogy amennyiben év közben sor kerülne a szociális hozzájárulási adó 2 százalékpontos csökkentésére, akkor további 1 százalékkal nőhet a minimálbér. Erre júliust látták alkalmasnak a tárgyaló felek.

Fotó: MTI

Fotó: MTI

Eddig azonban nem tűnt biztatónak a gazdaság alakulása, ráadásul a szochó csökkentésének van egy, a kormány és a munkáltatók között 2016-ban kötött, hat évre szóló megállapodásban rögzített feltétele: a reálbéreknek 6 százalékkal kell emelkedniük meghatározott időszakban.

A munkavállalók attól tartanak, hogy ez a feltétel idén nem tud teljesülni, ezért elmaradhat a szochó csökkentése, ezzel együtt pedig a minimálbér emelése. Csakhogy a Pénzügyminisztérium frissen közzétett konvergenciajelentéséből az derül ki, hogy a kormány számol azzal, a következő két évben még két alkalommal mérséklődhet a szochó. S mivel az ennek megágyazó megállapodás 2022-ben fut ki, értelemszerűen még idén sor kerülhet az újabb lépésre.

Részletek az Mfor.hu cikkében.

Hozzászólások lezárva.