Megindult a lobbi a védettek és a beoltottak előjogaiért

A magyar iparkamara szerint a beoltottak indíthatják újra a gazdaságot, applikációval lehetne ellenőrizni, ki az, aki már kapott vakcinát vagy átesett a betegségen. 

Mától érvényesek az új szabályok, ennek értelmében már nemcsak az élelmiszert vagy gyógyszert árusító üzletek lehetnek nyitva, kitolódott a kijárási tilalom korlátja is, ugyanakkor új elem, hogy limithez kötötték, hány vásárló lehet az eladótérben. A vendéglátás és a turizmus ugyanakkor nem kapott még könnyítést, helyben fogyasztani nem lehet, kevés kivételt leszámítva vendéget fogadni sem. 

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) szerint mivel a védettséggel rendelkező lakosság indítja be a gazdaságot, a következő lépés az lehetne, ha ők már végezhetnének olyan tevékenységeket, amit a járvány előtt is. 

„Az elmúlt hét vállalkozói jelzései alapján a következő lépésként azt javasoljuk, hogy a már védettséggel rendelkező lakosság korlátozások nélkül, de ellenőrzötten élhesse életét és térjen vissza a reálgazdaságba. Így a gazdaság azon szereplői, akik eddig kénytelen voltak működésüket felfüggeszteni – mint például a turizmus és a vendéglátás –, is megkapnák az esélyt az újraindulásra azzal, hogy a védettséget igazolni tudó polgárok igénybe vehetnék ezeket a szolgáltatásokat.”

A Biontech-Pfizer vakcinája.

A Biontech-Pfizer vakcinája.

A kamara közleménye szerint ez akkor lenne időszerű, ha a leginkább veszélyeztetett, 65 év feletti korosztály valamennyi tagja megkapja az oltást (Magyarország tegnap érte el a 2,5 millió beoltottat, lakosságarányosan is igen jól áll átoltottságban, ugyanakkor már több korosztályt oltanak egyszerre, vagyis is még nem minden idős kapott vakcinát).

Az MKIK az egyik olyan szervezet, amelynek a véleményét rendre kikéri a kormányzat, eddig is volt több olyan döntés, amelyet az ő javaslatukra vezettek be. 

Védettségi igazolvány már van – íme, kik és hogyan kaphatják meg

A kormányzat eddig csak utalt rá, de konkrétumokat nem mondott azzal kapcsolatban, hogy ha kapnak előjogokat a védettek, akkor milyen típusúakat. Az szinte biztos, hogy lesznek előjogok, sok európai országban terveznek hasonló intézkedéseket,

bizonyos szektorok újraindítása mellett ez növelheti az oltási kedvet is. 

Védettnek a beoltottak mellett azok számítanak, akik átestek a megbetegedésen. A védettségi igazolásokat – plasztik kártya formájában – már elkezdték kipostázni az oltottaknak, erről még február közepén döntött a kormány. Egyelőre az oltottak esetében nincs lejárati idő, de rögzítik rajta, mikor és milyen típusú oltás került beadásra (szükség van adatokra ahhoz, hogy meghatározható legyen pontosan, melyik oltás esetében meddig termelődnek antitestek). 

A tömeges fertőzésgyanú és a védettségi igazolványok pörgetik a Covid-tesztek piacát: mi mire jó és mennyiért?

Ha valaki korábban igazoltan átesett a koronavírus-fertőzésen, akkor a fertőzésből való felgyógyulás napja jelenti a védettség kezdetét. A felgyógyulás napja az az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben (EESZT) nyilvántartott dátum, amikor negatív PCR-tesztje vagy antigén gyorstesztje lett miután korábban pozitív tesztje(i) volt(ak). Abban az esetben, ha valakinek csak a fertőzést igazoló pozitív tesztje van, de több teszt nem készült – mert pl. tünetmentes, enyhe tünetes volt és otthoni karanténban maradt – akkor a teszt utáni 10. nap a felgyógyulás hivatalos napja. A védettségi igazolvány érvényessége az igazolt felgyógyulást követő 6 hónap. A kártya ebben az esetben is ingyenes, az állam hivatalból postázza, annak kiállítást külön nem kell kérni.

Ha valaki vélhetően átesett a fertőzésen, de nem tudott róla vagy nem készült róla teszt, akkor igazolhatja a fertőzésen való átesését ellenanyag-vizsgálattal is. Ebben az esetben a vizsgálat önköltséges, de hatósági áras lesz, melynek összege 11 000 forint. Emellett ki kell fizetnie a védettségi igazolvány kiállításnak 3000 forintos összegét is. Ha az ellenanyag-vizsgálat igazolja, hogy korábban valóban fertőzött volt, akkor a védettségi igazolvány érvényessége 4  hónap. Ebben az esetben a védettségi igazolványt elektronikus úton (a fővárosi és megyei kormányhivatal által rendszeresített elektronikus űrlapon), vagy személyesen is lehet igényelni bármely kormányablakban.

Hozzászólások lezárva.