Megduplázzák a szlovák bankadót – Mennyire fáj az OTP-nek?

A szlovákiai bankadó mértékének megduplázása az OTP-t is érinti, mivel a magyar bankcsoport a szlovák leánybankján, az OBS-en keresztül jelen van az ország bankpiacán. Igaz, az OTP kis szereplő Szlovákiában, és a szlovák leánybank az OTP-n belül is elhanyagolható operáció, az idei első félévben a bevételek csupán 1,4, az adózott eredmény 0,3 százalékát adta.

Az OTP is fizet bankadót Szlovákiában (a betétbiztosítási hozzájárulás és a Szanálási Alapba teljesített befizetés mellett), 2016-ban 183, 2017-ben 171, 2018-ban pedig 190 millió forint volt a szlovák leánybanknál jelentkező pénzintézeti különadó adózás után, idén 195 millió forint volt az adózás utáni negatív hatás.

Tehát a szlovák bankadó mértékének megduplázása az OTP-nél közel 200 millió forintos addicionális negatív eredményhatást jelentene, ami a bank adózott eredményéhez képest elhanyagolható. A Reuters konszenzusa alapján az elemzői várakozások átlaga a 2019-es eredményre 368 milliárd forint, a bankcsoport csak az idei második negyedévben több mint 100 milliárd forint profitot ért el, és a várakozások szerint a pénteken megjelenő gyorsjelentésben is több mint 100 milliárd forintos adózott eredményről számol majd be az OTP.

A szlovák bankkal kapcsolatban egyébként az a sztori, hogy az OTP eladhatja a pénzintézetet, Wolf László a Portfolio október közepi Budapest Economic Forum konferenciáján beszélt arról, hogy az OTP egyik nem mérethatékony bankjának, a szlovák banknak az eladásának dolgozik. Nem véletlenül válna meg az OTP a szlovák leánybanktól, a pénzintézet ugyanis kis piaci részesedéssel rendelkezik Szlovákiában, és nem sokat tesz hozzá a bankcsoport eredményéhez, sőt, 2007 óta 6,4 milliárd forint veszteséget termelt az OTP Csoportnak.

Címlapkép: Balazs Mohai/Bloomberg via Getty Images

Forrás: portfolio.hu

Hozzászólások lezárva.