Megbüntette Dukai Reginát a versenyhivatal

Egymillió forintos bírságot szabott ki a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) Dukai Regina cégére, a With Love Szolgáltató Kft.-re, mert nem teljesítette maradéktalanul azokat az előírásokat, amelyek a közösségi médiában közzétett bejegyzésekben elhelyezett hirdetésekre vonatkoznak.

A GVH emlékeztetett, hogy Dukai mellett korábban két másik kiemelkedő számú követővel rendelkező véleményvezér – Kasza Tibor és Rubint Réka – kommunikációs tevékenységét vizsgálták, s mindhárom eljárás kötelezettségvállalással zárult. Az influencerek azt vállalták, hogy egyértelműen, közérthetően és jól észlelhetően a fogyasztók tudomására hozzák, ha egy posztot ellenszolgáltatásért tesznek közzé. A hivatal arra is felhívta a figyelmüket, hogy a reklám megjelölésének elmaradásáért felelősséggel tartozik mind a poszt közzétevője, mind az érintett termék értékesítője, így mindkét oldal érdekelt a jogszerű kommunikációban.

A hatóság most zárult utóvizsgálata megállapította, hogy Dukai bár az elvárásoknak megfelelően tüntette fel a #reklám jelölést közösségi oldalainak minden fizetett posztjánál,

nem az előírt módon jelentette meg azonban a szintén vállalt tájékoztató posztokat. Elmaradt a GVH útmutatójának feltüntetése, valamint a heti rendszerességű közzététel. A véleményvezér emellett nem módosította a vállaltaknak megfelelően az influencereket közvetítő médiaügynökséggel, a Red Lemon Media Grouppal kötött együttműködési megállapodását, továbbá nem igazolta teljes körűen kötelezettségvállalásának teljesítését sem.

A Red Lemon Media Group hárommillió forintos büntetést kapott azért, mert nem módosította szerződéseit és együttműködési megállapodásait a vállalt és így előírt módon, nem hívta fel maradéktalanul ügyfelei figyelmét a jogszabályi előírásokra, és nem igazolta kötelezettségvállalásának teljes körű teljesítését.

Hozzászólások lezárva.