Még nincs vége az amerikai munkaerőpiac kálváriájának

A vártnál kevésbé csökkent és továbbra is milliókra rúgott az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban a múlt héten.

A washingtoni munkaügyi minisztérium azt közölte, hogy a szezonálisan kiigazított adatok szerint az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók száma 2 millió 438 ezerre rúgott a május 16-án zárult héten, ami 249 ezerrel kevesebb az egy héttel korábban mért 2 millió 687 ezernél.

Elemzők ennél jobb adatra, 2,4 millió segélykérelemre számítottak. A segélykérelmek számát mérő négyhetes mozgóátlag 501 ezerrel, 3 millió 42 ezerre süllyedt. A mozgóátlag segít kiszűrni az ideiglenes, egyszeri hatásokat. Tavaly ilyenkor 221 ezer 250-en állt a mozgóátlag.

A 2007-2009-es pénzügyi és gazdasági válság idején, amikor 8,7 millió álláshely szűnt meg, 665 ezren tetőzött az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma.

Már a kilencedik alkalommal

Immár a kilencedik egymást követő héten állt a milliós küszöb fölött az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma. Március harmadik hetében, miután a gyorsan terjedő koronavírus-járvány és annak megfékezését célzó szigorú intézkedések miatt szinte teljes egészében leállt az amerikai gazdaság, példátlan méretű elbocsátási hullám indult. Egy hét múlva több mint 6,86 millión tetőzött az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma, azóta folyamatosan csökken ez a szám.

usa_zaszlo2

A tartósan munkanélküli segélyt kérők száma 2 millió 252 ezerrel, 25 millió 73 ezerre nőtt a május 9-ével végződött héten. Elemzők jobb adatot, 24,76 milliós számot vártak. A tartósan munkanélküli segélyt kérők számát mérő négyhetes mozgóátlag 2 millió 313 ezer 500-zal, 22 millió 2 ezer 250-re emelkedett.

Hozzászólások lezárva.