Még legalább másfél évig tarthat a chiphiány, ami kiütötte a magyar autógyárakat is

Legalább a jövő év közepéig tart a globális chiphiány, ami miatt akadozik az autógyártást és a fogyasztási technológiai termékek szállítása is – figyelmeztet a világ egyik legjelentősebb elektronikai bérgyártója, a szingapúri székhelyű Flex. A vállalat 30 országban több mint száz üzemet működtet, a műszaki, tervezési, gyártási, elosztási, logisztikai tevékenységen át a termékek értékesítés utáni szervizeléséig mindenben benne vannak. Számos ügyfelük van a Fordtól a HP-ig. 

Ilyen erős kereslet mellett a várakozások szerint 2022 közepén-végén szűnhet meg a hiány, attól függően, milyen termékről van szó. Egyesek arra számítanak, hogy 2023-ban is hiány lesz félvezetőkből

– nyilatkozta Lynn Torrel, a Flex beszerzési és ellátásilánc-igazgatója a Financial Timesnak. A gyártók szerinte egyre-másra rontják előrejelzéseiket erre nézve. Torrel becslését a lap még az eddigi komor helyzetértékeléseknél is borúlátóbbnak nevezte.

Szinte nincs a világon olyan autóipari cég, amelynek ne okozott volna gondot, hogy világszerte fennakadások voltak a félvezetők szállításában. Idén januárban a győri Audi-gyárban is egyműszakos rendre álltak át az akadozó alkatrészellátás miatt, de állt már ugyanezért a kecskeméti Mercedes-gyár is. A problémáról és annak hátteréről itt írtunk bővebben:

Mi köze az Apple-nek ahhoz, hogy leáll a kecskeméti Mercedes-gyár?

Rég nem látott gonddal küzdenek világszerte a járműipari cégek: nincs elég chip, márpedig az nélkülözhetetlen a négy kereken guruló számítógépekhez. Nagyon úgy tűnik: elszámolta magát az autóipar, és felülbecsülte a koronavírus-járvány miatti visszaesést. A háttérben pedig felsejlenek az eddig nem kimondottan vetélytárs cégek, mint az Apple, a Sony vagy a Microsoft.

Sok vállalat keresi a módját annak, hogy biztosítsa a félvezetők folyamatos szállítását a hiány közepette is, például előrefizetés révén. A Tesla autógyártó pedig azt fontolgatja, hogy félvezetőket gyártó üzemet vásárol. Elektronikai gyártók arra figyelmeztettek már többször is, hogy a chiphiány kezd átterjedni és problémát okozni a televíziók, az okostelefonok és a háztartási gépek gyártásában.

Hozzászólások lezárva.