Meg kell százszorozni 2030-ra a tisztán elektromos teherautók számát

Az ACEA Vehicles in Use, azaz Járművek használatban című, 2019-es adatokra építő jelentése szerint jelenleg 6,2 millió közepes és nehéz tehergépkocsi van forgalomban az EU-ban. Majdnem 98 százalékuk csak dízelhajtással üzemel, és mindössze 0,04 százalékuk – vagyis 2300 darab – tisztán elektromos hajtású.

Az uniós előírás szerint a teherautó-gyártók újonnan forgalomba helyezett járműveinek 2030-ban harminc százalékkal kell flottaátlag szerint számolva kevesebb szén-dioxidot kibocsátaniuk, mint a 2019 júliusa és 2020 júniusa között értékesített modelleknek

Ez az ACEA számításai szerint azt követeli meg, hogy 2030-ra körülbelül kétszázezer zéró emissziójú tehergépkocsi legyen forgalomban, ami mintegy százszoros növekedést jelent.

A kétszázezer jóval meghaladja azt az értéket, ami az Európai Bizottság nemrég bemutatott mobilitási stratégiájában szerepel, aszerint ugyanis csak nyolcvanezer tisztán elektromos teherautónak kell az utakon lennie 2030-ra. A különbség komoly problémaforrás lehet a jövőben, ugyanis az unió az alternatív hajtású járművek értékesítését támogató programokat is az általa elégségesnek ítélt járműmennyiséghez igazítja.

Sürgősen lépni kell

Az ACEA felhívta a figyelmet, hogy ekkora mértékű váltásra a gyártók önmagukban nem képesek, ezért sürgős lépések tételére szólította az EU-t és tagállamait – írja a Green Car Congress. Ezek között szerepel a szén-dioxid-alapú úthasználati díj bevezetése, az üzemanyagok energia- és karbontartalom szerinti adóztatása, a szén-dioxid-árazás, illetve a töltőhálózat fejlesztése.

A szervezet egy még tavalyi publikációja szerint 2030-ra legalább 290 ezer elektromos töltőpontnak kell elérhetőnek lennie az unióban, ezek mintegy harmadának pedig nyilvánosnak kell lennie.

Egész fiatalok a magyar teherautók

Az ACEA friss jelentése egyebek mellett a nehéz és közepes tehergépkocsik életkorára is kitér. Az EU útjain lévő tehergépjárművek átlagos életkora 13 év. A legfiatalabb állománnyal Ausztria büszkélkedhet, ott a járművek átlagos életkora mindössze 6,4 év. A legtöbb ideje a görög teherautók vannak szolgálatban, azok átlagosan 21,2 évesek.

Magyarországon bár a személyautók átlag életkora 13,5 év volt 2019-ben, ami kerek két évvel haladja meg az uniós átlagot, a teherautók az átlagnál fiatalabbak, csak 11,2 évesek voltak ugyanakkor.

Forrás: autopro.hu

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.