Még csak január van, de a nyugdíjasok már nagy bajban vannak

Két fontos makrogazdasági adat is megjelent a héten idehaza, valamint érdemben kezdtek módosulni az idei makrogazdasági kilátások, amelyek meghatározzák a nyugdíjasok idén várható juttatásait.

Ez utóbbi, vagyis az eredetileg tervezettnél alacsonyabb növekedési ütem nyugdíjasokra gyakorolt hatásával külön cikkünkben foglalkoztunk. Előfordulhat, hogy 2020-ban a nyugdíjasok nem kapnak nyugdíjprémiumot emiatt.

Jön a kompenzáció?

Közben ugyanakkor az inflációs folyamatok is fontosak a nyugdíjasok számára. Az alap emelést ugyanis a pénzromlás mértéke határozza meg, ami idén 2,8%, a kormány ugyanis ekkora inflációval tervezte meg eredetileg az idei büdzsét. A hét éve nem látott ütemre gyorsult januári infláció után azonban elemzők emelték idei inflációs várakozásukat. Van olyan közgazdász, aki egyenesen 3,8, illetve 3,9%-ra emelte meg inflációs előrejelzését az idei évre. Vagyis nem kizárt, hogy a kormány eredeti előrejelzésénél 1 százalékponttal magasabb lesz a pénzromlás átlagos mértéke idén. A jegybank már tavaly decemberben 3,5%-os inflációt jelzett előre az idei évben, az Európai Bizottság pedig a héten megjelent prognózisában 3,3%-os inflációt mondott. Mindez azt jelenti tehát, hogy a jelenlegi nyugdíjszabályok értelmében

a nyugdíjasok novemberben utólagos kompenzációban részesülhetnek a magasabb tényleges infláció miatt (visszamenőlegesen, egy összegben, az első 10 hónap után).

Varga Mihály pénzügyminiszter is már erre utalt pénteki sajtótájékoztatóján, nyugtatva a kedélyeket. A nyugdíjasok szerinte nem szenvednek hátrányt: ha az infláció magasabb lesz, mint amivel a kormány kalkulált, novemberben megkapják a különbözetet.

Számításaink szerint, ha például a tervezett 2,8% helyett 3,5% körül lesz az éves átlagos infláció, akkor egy átlagos nyugdíjban részesülő időskorú

novemberben körülbelül 10 ezer forintnyi kompenzációban fog részesülni egy összegben.

A nyugdíjasoknak ez nem fog tetszeni

A nyugdíjas érdekképviseletet mindez nem fogja kárpótolni, ugyanis már a 2,8%-os emelés megjelenésekor elégedetlenségüket fejezték ki. Azt is hangoztatták, hogy “a várható fogyasztói ár emelkedésénél alacsonyabban megállapított év elejei nyugdíjemelés azt eredményezi, hogy a nyugdíjasok ismét 10 hónapig hiteleznek a költségvetésnek”. Akkor a nyugdíjasok 6,5%-os emelést akartak elérni az idei évben.

Címlapkép forrása: Getty Images

Forrás: portfolio.hu

Hozzászólások lezárva.