Matolcsy: Beindult a zöld átmenet, már nem lehet a természet kárára növekedni

Matolcsy György jegybankelnök a novekedes.hu-ra írt cikkében írt a fenntartható felzárkózás fontosságáról.

Az értékrend fontosságát hangsúlyozó kijelentések mellett tett egy meglepőnek tűnő kijelentést is: szerinte beindult a zöld átmenet a világban, a természet kárára már nem lehet erőltetni a gazdasági növekedést, illetve “csak magas foglalkoztatási szinttel, széles középosztályi liftekkel, a tudástőke állandó bővítésével és a kivételes tehetségek feltárásával, otthoni integrációjával lehet tartós sikert elérni”.

A jegybankelnök szerint a jövőben az értékrend forrásai fognak felértékelődni, ha fejlődésről van szó: a versenyszellem, a stabilitás iránti vágy, az igazságérzet és a munka becsülete. Jelenleg a “a pénzbőség korát éljük, ezért jól és célzottan kell kezelni a pénzt, mivel minden versenytársunknak sok pénze van”.

A cikk tartalmaz némi múltba tekintést is: szerinte a 20. századi sikerek mögött kizárólag az USA támadó geopolitikája állt, és nem is tudna olyan példát mondani, amikor valamit az amerikai nemzetstratégia ellenében értek el, Európában pedig most az Európai Unió lép az Egyesült Államok mellé/helyére.

Hozzászólások lezárva.