Mától tényleg üldözi az oltásellenességet a Facebook

Minden eddiginél szigorúbban jár el a Facebook a Covid-oltásokat érintő posztokkal: mostantól azonnal levesznek minden, a vírussal és a vakcinákkal kapcsolatos álhírt, és például az olyan bejegyzéseket, amelyek szerint az oltások és az autizmus között összefüggés van.

Hétfőn jelentette be a Facebook, hogy a korábbinál drasztikusabb intézkedéseket vezet be az oltásellenesség visszaszorítása érdekében, miután konzultált a WHO szakembereivel. A tiltások azonnal életbe léptek, és a járvány miatti egészségügyi vészhelyzet végéig lesznek érvényben.

Ezek értelmében mostantól nemcsak a fizetett hirdetéseket távolítják el, ha azok például az autizmus veszélyével kampányolnak a Covid-oltások ellen, hanem minden olyan bejegyzést, amely szerint

  • a Covid-19 vírust emberek állították elő
  • a vakcinák nem a vírus ellen, hanem a védekezés ellen hatnak
  • vagy hogy biztonságosabb megkapni a fertőzést, mint az oltást.

Mark Zuckerberg és csapata korábban is fellépett a vírusos álhírekkel szemben, de az oltásokkal kapcsolatban eggyel megengedőbben járt el. Emiatt sokan kritizálták is a legnagyobb közöségi oldalt, mondván, felületén gond nélkül terjednek az oltásos álhírek és összeesküvés-elméletek.

Más kérdés, hogy a techóriást azok is szép számmal kritizálják, akik az efféle lépéseket önkényes cenzúrának tartják, és sérelmezik, hogy bárki lekapcsolható jogorvoslat nélkül.

A mostani drasztikus intézkedéseket mindenesetre előre és nyíltan kommunikálva minden egyéni felhasználó, privát csoportok, oldalak posztjainál bevetik, és mint mondják, aki visszatérően terjeszt oltásellenes tartalmakat, azt valóban letiltják a Facebookról.

Borítókép: Mark Zuckerberg / Facebook

Hozzászólások lezárva.