Mától Stellantis, ami korábban Fiat Chrysler és Peugeot Citroen volt – hvg.hu

Több, mint egy évig tartott az olasz-amerikai Fiat Chrysler és a francia PSA (korábban PSA Peugeot Citroen) véglegesítette az 52 milliárd dolláros üzletet. Az egyesülést 2019 októberében jelentették be, mától pedig – áll a közleményükben – az évente 8,1 millió autót gyártó vállalatbirodalom Stellantis néven működik tovább.

A céget a PSA vezére, Carlos Tavares vezeti tovább, a vállalat új részvényeivel Milánóban és Párizsban hétfőtől, New Yorkban pedig keddtől indul a kereskedés. Tavares az új vállalat élén az első sajtókonferenciát kedden tartja az után, hogy megkongatja a New York-i értéktőzsde harangját.

A befektetők figyelme elsősorban arra irányul majd, hogy Tavares hogyan oldja meg a csoporttal szembeni új kihívásokat – így például mit kezd a hatalmas, kihasználatlan gyártókapacitással és a lesújtó kínai teljesítménnyel.

Mindazonáltal az egyesülés egyik célja, hogy közösen nagyobb források bevonásával sikerrel álljanak át az elektromos autók gyártására. Azt is ígérik, hogy a Stellantis évente 6,1 milliárd dollár költséget lesz képes megtakarítani, mégpedig anélkül, hogy egyetlen gyárat is bezárna. A szinergiák 40 százaléka a platformok és hajtásláncok egységesítéséből, a kutatás és fejlesztés optimalizálásából származhat, 35 százaléka a beszerzések racionalizálásából, 7 százalék az értékesítési műveleteken való spórolásból, a többi általános költségcsökkentésekből ered.

A Stellantis célja, hogy az inkább a tettek, mint a szavak emberének tartott Tavares irányítása alatt az új konszern a világ két legnagyobb autógyártója, a Toyota és a Volkswagen igazi versenytársa lehet.

Forrás: google

Hozzászólások lezárva.