Mától kötelező zászlóval is jelölni a sertéshús származási helyét a nagyobb boltok húspultjaiban

Január 15-étől nemzeti zászlóval is kötelező feltüntetni a nagyobb boltok húspultjaiban kapható, nem előrecsomagolt, friss sertéshúsok származási helyét – közölte Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke az MTI-vel.

A rendelet szerint a 200 négyzetméternél nagyobb üzletekben a származási hely beazonosítását zászlókkal kell segíteni. Az ennél kisebb üzletekben a hús szármázását csak betűvel kell jelölni, a rendelkezés a betűk méretéről is szól. 

A születés, a tartás és a vágás helye dönti el azt, hogy milyen zászlót kell kitűzni. Abban az esetben, ha ez a három megegyezik, akkor egyértelmű, melyik országot kell megjelölni. Ha azonban más országban vágták le a sertést, mint ahol tartották, akkor az állattartás és a vágás helyét két külön zászlóval kell jelölni – tette hozzá.

Éder Tamás elmondta, hogy a rendelet egy uniós jogszabályon alapul, amelynek magyarországi bevezetését szakmai szervezetek, az érdekelt gazdasági szereplők kezdeményezték tavaly év elején, a rendelet 2019-ben jelent meg. A kezdeményezés célja, hogy a fogyasztók minél pontosabb tájékoztatást kapjanak a sertéshúsokról.

Előrecsomagolt termék vásárlása esetén a fogyasztó ezen információknak már régóta a birtokába jut, ugyanakkor a tőkehúspultnál felmerülhet benne, hogy biztosan friss, hazai előállítású sertéshúst készül-e megvásárolni. Emellett egyre jobban erősödik a fogyasztói tudatosság, többen odafigyelnek az adott termék ökológiai lábnyomára, amely a belföldi termelés esetén kisebb, hiszen az importnál a szállítás okozta környezetterheléssel is számolni kell.

A rendelet jelenleg csak a sertéshúsra vonatkozik, ám pozitív tapasztalatok esetén a jogszabályalkotó elgondolkodhat más húsfajtákra történő kiterjesztésén – jegyezte meg Éder Tamás.

Előfizetési csomagajánlataink:

Hozzászólások lezárva.